ООН: Балонът на суровините трябва да се спука

1055
ООН: Балонът на суровините трябва да се спука

Според проучване на ООН е наложителна пряка правителствена намеса на пазара на суровини, за да се спука създалия се балон, съобщава Reuters. Спекулация, изключителна по размерите си, доведе до скок на цените на петрола с 20% и изпрати грешни съобщения към участниците на пазара, се казва в проучването.

„ Промяната на ролята на пазара на суровини, който фактически се превръща във финансов пазар, ще има огромни последствия за икономиката", заявява Хайнер Флашбек, един от авторите на доклада и представител на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) . "Мисля, че трябва да спрем тези погрешни съобщения в посока на макроикономическата политика."

В доклада се предлагат реформи в начина на образуване на цените на пазарите за суровини, включително подобряване на финансовата прозрачност в търговията, както и по-добра инвентаризация на данните и по-разумни действия на държавите при използване на запасите.

"Възможността да се позволи страните да се намесват пряко на физическите и финансови пазари трябва да бъде проучена", се посочва в заключение.

След спукването на дотком балона през 2000 г., петролът и други суровини започнаха да привличат не само производители и исторически големи потребители, но и финансови инвеститори.

В доклада се цитират данни на Barclays Capital, според които капиталите, свързани със суровини, са достигнали връх през март 2011 г от около 410 млрд. щатски долара, почти двойно от нивото от преди кризата през 2007 г.

Авторите на доклада, които се фокусират върху шест суровини- петрол, ечемик, какао, царевица, захар и пшеница, твърдят, че изкривяването на цената е проблем, дори и ако не е продължително.

"Инфлацията, която се отразява върху цените на суровините, заплашва плавното възстановяване, тъй като предизвиква преждевременно затягане на паричната политика", се казва в доклада, като за пример се дават Китай и Индия."Цените на суровините могат да бъдат подложени на спекулативни балони, те вече се отдалечават от своя фундамент и показват висока волатилност".

С доклада си ООН се включи в обсъждането на редица инициативи , целящи да се установи по-строго регулиране на пазарите на суровини.

Американската Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) вече поиска масирани реформи, включително върху тавана на спекулативните контракти, които един брокер може да притежава.

Г 20 пък се обедини около становището, че върху пазара трябва да се установи по-строго наблюдение.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

и аз мисля така
# 0
14:06 | 6 June 2011
всичко ще се спука и всичко ще тръгне отначало ;) имотите се пукнаха 2008-сега е ред на нефта , металите и еврото , като се има предвид , че всичко освен имотите коригира доста по-бързо , публикацията е абсолютно в реда на нещата- очевидно е дошло времето за нов старт
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg