ООН наложи строги санкции на Либия

987
ООН наложи строги санкции на Либия

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, коато налага санкции срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи, включително оръжейно ембарго и сезиране на Международния наказателен съд за евентуални престъпления срещу човечество.

15-членният Съвет гласува единодушно за приемането на проекторезолюцията, внесена на 25 февруари от САЩ, Великобритания, Франция и Германия, на открито заседание в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Тя предвижда замразяване на активите на Кадафи и децата му, забрана за пътуване на цялото семейство и на 10 негови приближени. Съдържа два анекса, изброяващи имената на 16 души, на които ще бъдат забранени пътуванията, и на шест души, чиито активи в чужбина ще бъдат замразени. Тя ще бъде известна като Резолюция 1970 на Съвета за сигурност, съобщи Ройтерс.


Дискусиите по текста вчера продължиха при закрити врата повече от девет часа, прекъсвани от консултации на делегациите със съответните правителства. Спорната точка, довела до забавянето на гласуването, бе сезирането на Международния наказателен съд в Хага. Според дипломати Китай и някои други членове на Съвета се противопоставили на включването на формулировката за отнасяне на случая до съда в Хага.

В крайна сметка късно снощи (след полунощ бълг. време) бе постигнат компромис, който я остави в текста, но с уговорката, че това няма да стане веднага.

Съветът изразява дълбоко съжаление за грубите систематични нарушения на човешките права, влючително репресиите срещу мирни демонстранти, изразява тревога поради смъртта на цивилни и отхвърля еднозначно подстрекателствата към враждебност и насилие срещу цивилното население, отправяни от най-високо равнище в либийското правителство, и като има предвид, че масовите и систематични атаки, извършвани в момента срещу цивилното население, които може би са равносилни на престъпления срещу човечеството. Съветът набляга на необходимостта да бъдат подведени под отговорност лицата, отговорни за тези атаки срещу цивилни, включително извършени от сили под техен контрол. Той се позовава на член 16 от Римския статут, по който разследване или съдебно преследване може да бъде предизвикано от Международния наказателен съд в срок от 12 месеца след съответно искане от Съвета за сигурност.

Съветът реши да отнесе ситуацията в Либийската арабска джамахирия след 15 февруари 2011 г. до прокурора на Международния наказателен съд, прокурорът да докладва пред Съвета за сигурност в рамките на два месеца след приемането на резолюцията и на всеки шест месеца след това за предприетите действия.

Съветът за сигурност на ООН настоява за незабавно прекратяване на насилието и призовава за стъпки за изпълняване на легитимните искания на населението. Резолюцията призовава също за незабавно вдигане на всички ограничения на всякакви форми на медии и за гарантиране на безопасността на чуждите граждани и улесняване на заминаването им.

По силата на оръжейното ембарго страните членки на ООН трябва да вземат незабавно необходимите мерки, за да предотвратят директните или непреки доставки, продажби или трансфери за Либия на оръжия и свързани с тях материали от всякакъв тип, като оръжия и боеприпаси, военна транспортна техника и оборудване.

На Либия се забранява да внася оръжия и военни материали и всички страни членки трябва да не допускат техни граждани да извършват аткъв износ.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg