ООН се опасява от възможността за втора вълна на рецесията

1723
ООН се опасява от възможността за втора вълна на рецесията

Заплахата от втора вълна на световната икономическа криза остава, а ръстът на икономиката през следващата година ще е слаб, прогнозира вчера ООН в доклада си „Световна икономическа ситуация и перспективи през 2011 г.".

Рисковете от високата безработица, свиването на финансовите разходи и валутната война са главна заплаха за съживяването на световната икономика, се подчертава в доклада

От организацията очакват световният икономически растеж през 2011 г. да е около 3.1% или с половин процентен пункт по-малко спрямо тази година, а през 2012 г. да достигне 3.5%.


Европа, Япония и САЩ са заплашени от рецесия с двойно дъно, като според доклада финансовите стимули ще останат важен фактор за възстановяването.

Организацията очаква растежът в Европа да се свие до 1.3% през 2011 г. и 1.9% през 2012 г.

Същевременно икономиката на САЩ ще се забави до 2.2% през 2011 г. и леко ще се съвземе пред 2012 г., когато ще достигне ръст на БВП от 2.8%.

На фона на безсилието във възстановяването на икономиката в развитите страни през следващите две години, развиващите се страни ще продължават да съдействат за съживяването на глобалната икономика с намален ръст.

Предвижда се през 2011 година растежът на икономиката в развиващите се страни да се снижи от 7% през 2010 година на 6% , като растежът на китайската икономика се предвижда да е 8.9%Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg