Опасенията относно ирландската икономика и банки растат

498
Опасенията относно ирландската икономика и банки растат

Съдбата на ирландската икономика отново е във фокуса на инвеститорите по целия свят, след като бившият Келтски тигър удължи гаранциите си за банковата индустрия и вложителите, а спредът по ирландските държавни облигации достигна рекордни нива, пише CNBC.com.

Страната също така изчаква решението от страна на Европейската комисия за съдбата на Anglo Irish, изпадналата в затруднение банка, която беше национализирана преди две години; несигурността около това дали Anglo Irish ще бъде ликвидирана или ще й бъде позволено да оцелее натежава върху нагласите към страната.

Ирландия е пример на Западна икономика, която се нагажда както към банковата криза така и към възходът на Азия, смята Амит Кара, икономист от Morgan Stanley.

"Ирландия предприе стъпки, за да се пребори с последиците от кредитния бум, но успешният изход изисква икономиката да стане по-конкурентоспособна и по-важното - глобално икономическо възстановяване," според Кара.

Той е убеден, че ирландската икономика ще успее да рефинансира задълженията си в следващите седмици и вижда вероятност ирландските облигации да се представят по-добре от тези на държави като Испания.

Ирландската банкова система остава зависима от финансирането от ЕЦБ, а инвеститорите се опасяват и от рисковете, които произхождат от мащаба на задълженията след взетото от страната решение да издаде гаранции на местните банки.

"Основното притеснение на инвестиращите в облигации е значителният риск, свързан с Ирландия, произхождащ от основаването на Националната агенция за управление на активи (NAMA) и схемата на правителството за гарантиране на банковите задължения," казва Андрю Роуан от Morgan Stanley.

Първоначално от NAMA прогнозираха, че схемата ще излезе на печалба от 2.4 млрд. евро, но сега се очаква загуба. Роуан смята, че ирландската банкова система ще се справи, но вижда и рискове.

"Мащабът на капиталовите изисквания, специално за Anglo Irish Bank, постави спредовете по ирландските облигации под натиск в последните седмици, а на пазара има много опасения относно по-нататъшни капиталови нужди за тази институция".

"Вероятно секторът разполага с достатъчно незаложени средства, за да омекоти значително ликвидния удар от предстоящите плащания по дълга, но това ще стане с цената на увеличаване на зависимостта на ирландската банкова система от ЕЦБ," добавя Роуан.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg