ОПЕК прогнозира свиване на пазарния си дял

541
ОПЕК прогнозира свиване на пазарния си дял

© Pixabay

Организацията на държавите износители на петрол ОПЕК ще продължи да губи пазарен дял, на фона на увеличаващите се добиви в Съединените щати и останалите конкунрентни производители.

Това се посочва в годишния анализ на петролния картел, цитиран от Reuters.

Производството на петрол и петролни продукти в рамките на ОПЕК ще намалее до 32.8 милиона барела дневно през 2024 г., в сравнение с очакваните за тази година 35 милиона барела.  

Въвеждането на по-строги екологични норми и увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници в развитите държави ще повлияят върху потреблението на изкопаеми горива в дългосрочен план.

През последните пет години доставките на петрол от членовете на ОПЕК устойчиво намаляват, на фона на усилията на картела и неговите партньори, в лицето на Русия, Казахстан и Мексико, да поддържат цените на “черното злато”.

Действията им действително доведоха до известно поскъпване, но пазарният дял на ОПЕК се понижи за сметка на производителите извън организацията, се посочва още в анализа.

Шистовите добиви в САЩ достигат рекордни равнища, тъй като новите технологии дават възможност на производителите да използват находища, които до този момент са се считали за икономически неизгодни.

В същото време добивите в държавите от ОПЕК отчитат спад заради доброволните съкращения на квотите и санкциите, наложени на Венецуела и Иран.

Петролният картел прогнозира нарастване на петролните доставки от САЩ от 12 милиона барела дневно през 2019 г. до близо 17 милиона барела през 2024 г.

В средносрочен план организацията, която осигурява около една трета от световното потребление на петрол, очаква то да намалее до 103.9 милиона барела дневно през 2023 г. За тази година то се очаква да е около 104.5 милиона барела.

В по-дълъг хоризонт до 2040 г. ОПЕК прогнозира ръст на глобалното потребление до 110.6 милиона барела. Дългосрочната прогноза обаче е занижена спрямо тази от миналата година. 

Основната причина е постепенното свиване на търсенето на изкопаеми горива в напредналите държави след 2020 г.


Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2020

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg