Оправдана ли е цената на среброто при 31-годишен връх?

2076
Оправдана ли е цената на среброто при 31-годишен връх?

Вчера цената на среброто нарасна до най-високото си ниво от 31 години и приближава 40 долара за тройунция, повдигната от интереса към метала като по-евтин заместител на златото и очакванията, че промишленото търсене ще се подобри, пише Reuters.

Някои анализатори обаче остават предпазливи по отношение на волатилността при търговията на метала, която доведе до някои сериозни обрати в последните години.

Когато суровините се разпродаваха сериозно в средата на март, цената на златото падна с почти 5% за един ден, в сравнение с 2% понижение при златото.

Цената на среброто нарасна значително откакто финансовата криза обхвана пазарите в края на 2008 г., скачайки от под 9 долара на тройунция през октомври 2008 г. до 31-годишен връх от 38.40 долара за тройунция в понеделник.

В последните години инвеститорите купуват стабилно метала.

Подобно на златото среброто се оказа изключително популярно сред купувачите, които търсят безопасни активи на фона на несигурността, която витае на фондовите и валутните пазари.

Активите на най-големия борсово търгуван фонд, обезпечен със сребро са нараснали с 65% от октомври 2008 г., докато търсенето на сребърни монети в САЩ скача до рекордни нива през първото тримесечие на 2011 г.

В добавка златото извлича ползи и от очакванията, че употребата му за промишлени цели ще се увеличи. Намираш широка употреба в електрониката.

От консултантската компания GFMS прогнозираха през миналата седмица, че търсенето на сребро за промишлени цели ще нарасне с повече от една трета до 2015 г.

И докато някои сфери като фотографията, бележат дългосрочен спад, други се очаква да тръгнат нагоре. От GFMS определят използването на сребро от страна на автопроизводителите и сектора на слънчевата енергия като ключово в следващите години.

Среброто също така се използва в малки количества и в редица потребителски стоки.

По-доброто представяне на среброто, в сравнение с лидера при благородните метали златото, се дължи отчасти на много по-малкия пазар.

Липсата на ликвидност означава, че движенията в цената са преувеличение, което води до по-добро представяне при нарастващ пазар, но и при по-слабо представяне, когато цените падат.

"Покрай златото в търговията със сребро също има голяма доза спекула," според Дейвид Уилсън, анализатор в Societe Generale. "Среброто е набрало значителна инерция и е трудно да се каже, че няма да продължи, но в същото време няма и много причини цената му да е толкова висока, колкото в момента."

До голяма степен нещата ще зависят от по-общата инвестиционна среда при ценните метали, която се отразява основно в цената на златото.

Между златото и среброто в момента има 85% позитивна корелация.

По-свободната парична политика, по-слабият долар и избягването на риска през последните години бяха в полза на металите, но всеки обрат в тази среда може да се отрази негативно на цените на златото и да има тежки последствия за среброто.

Според проучване на Reuters сред анализатори прогнозите за цената на златото показват, че по-малко от един на всеки десет очаква, че златото ще приключи второто тримесечие на цена с 5% по-висока от настоящите нива.

На фона на тези скромни очаквания среброто може да се окаже уязвимо.

Като се имат предвид количествата сребро, които притежават борсово търгуваните фондове и които технически все още са налични на пазара, и добрите нива на производството на метала, е малко вероятно пазарът да изпита недостиг на сребро дори и ако търсенето нарасне.

Инвестиционното търсене на злато излезе добре от финансовата криза, но с икономическото възстановяване и последващо възстановяване на промишленото потребление, което още е в началните си етапи, нещата могат бързо да се обърнат, ако купуването на метала намалее.

"Когато инвеститорският интерес към среброто намалее, има голяма вероятност за резки спадове в цената," се казва в доклад на RBS.

От RBS обаче предупреждават, че поради волатилността скъсяването на среброто е също толкова опасно. Посланието е да не се преследва връх при среброто при тези нива.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg