От ЕП искат наказателни санкции за нанасяне щети на околната среда

523
От ЕП искат наказателни санкции за нанасяне щети на околната среда

Ако директивата за защита на околната среда чрез наказателното право бъде одобрена, незаконните действия, причиняващи сериозни щети на околната среда, ще бъдат считани за престъпления във всички държави членки и спрямо тях ще се налагат наказателни мерки.

ЕП постигна споразумение на първо четене със Съвета върху това законодателно предложение, което ще бъде гласувано от Парламента на 21 май в Страсбург.

Докладът на Hartmut Nassauer (ЕНП-ЕД, Германия) възприема принципа, че държавите членки трябва да прилагат наказателни мерки спрямо всяко незаконно действие, извършено умишлено или при груба небрежност, което може да причини сериозни увреждания на хората или да причини щети на въздуха, почвата, водата, растенията и животните.

Основната цел на доклада е да гарантира, че всички държави членки считат за престъпление определени действия, причиняващи щети на околната среда. С други думи, ако в дадена държава членка спрямо някои от изброените в доклада престъпления в момента се прилагат нормите на гражданското право (т. е. санкционират се само с глоба), влизането в сила на тази директива ще задължи националните власти да прилагат “ефективни, съответстващи и разубеждаващи наказателни санкции” във въпросните случаи.

ЕП приема също, че обсъжданата директива ще се прилага само за определени случаи на нарушения на законодателството на ЕС в областта на защитата на околната среда, които са описани в анекс към доклада.

Докладът изброява нарушенията, спрямо които трябва да бъде приложено наказателното право, ако могат да причинят сериозни увреждания на хората или околната среда. Сред тях са изпускането на радиация във въздуха, почвата или водата, изхвърлянето на отпадъци, производството, съхранението и транспортирането на ядрени материали.

Европейският парламент внесе допълнителни изменения в първоначалното предложение на Комисията, за да го направи съвместимо с решението на Съда на Европейските общности от октомври 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg