От ЕП подкрепят инициативата за полицейското сътрудничество в ЕС в кризисни ситуации

503
От ЕП подкрепят инициативата за полицейското сътрудничество в ЕС в кризисни ситуации

Парламентът подкрепи австрийската инициатива за подобряване на сътрудничеството между специалните звена на държавите-членки на Европейския съюз за намеса при кризисни ситуации.

ЕП подкрепи с 558 гласа "за", 56 "против" и 10 "въздържали се" инициативата на Съвета. Депутатите приеха няколко изменения относно определението на кризисна ситуация и как държавите членки могат да си сътрудничат.

Депутатите считат, че тези специални звена за намеса трябва да бъдат задействани по молба на засегнатата държава членка при "кризисни ситуации, предизвикани от човешки действия, които представляват сериозна пряка физическа заплаха за хора, имущество, инфраструктура или институции, по-специално вземане на заложници, отвличания и подобни събития".

Инициативата на Австрия е допълнение към Решението от Прюм, което беше прието от всички държави-членки миналото лято, за да гарантира бързия и ефективен обмен на лични данни, включващи за първи път пръстови отпечатъци и ДНК информация, между полицейските служби с цел подобряване на борбата с трансграничната престъпност и тероризма. Решението от Прюм включва и други форми за подобряване на полицейското сътрудничество на границите, като например "съвместни полицейски операции". Полицаите, които участват в съвместна операция на територията на друга държава членка, ще носят собствените си служебни оръжия и национални униформи с отличаващ се знак и документ за акредитация.

И в двата случая (съвместни полицейски операции и акции на специални звена за намеса) държавата-домакин ще носи отговорност за действията, предприети от полицейските служители, подчертава консултативният доклад с докладчик Armando França (ПЕС, Португалия).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg