От Европарламента призоваха за мерки срещу неконтролираната урбанизация

701
От Европарламента призоваха за мерки срещу неконтролираната урбанизация

Европейският парламент прие незаконодателен доклад, с който призова за мерки срещу неконтролираната урбанизация и смекчаване на разликите между достъпните в териториално отношение региони и регионите с географски неизгодно положение.

Целта на политиката за икономическо и социално сближаване на ЕС е да ограничи различията в икономическото и социално развитие на различните региони и да насърчи структурни промени за развитие, които да доведат до икономически и социален растеж.

За осъществяването на тази политика Европейският съюз е създал специални финансови инструменти, най-важни от които са Структурните фондове и Кохезионният фонд.

Според четвъртия доклад за икономическо и социално сближаване на ЕК най-големите бенефициери от политиката на сближаване за периода 1994-2006 г. – Гърция, Испания, Ирландия и Португалия – като цяло са постигнали внушителен растеж. За периода 1995–2005 г. Гърция е намалила дистанцията в сравнение с останалите от ЕС-27 и през 2005 г. се е придвижила от 74% до 88% от средното равнище за EС-27. През същата година Испания и Ирландия са се придвижили съответно от 91% и 102% и са достигнали 102% и 145% от средното равнище за Съюза. Същевременно растежът в Португалия от 1999 г. насам е бил под средното равнище за ЕС. През 2005 г. нейният БВП на глава от населението е бил 74 % от средното равнище за ЕС.

Сред новите държави-членки, особено тези с много нисък БВП на глава от населението, се наблюдава по-бърз растеж и по-бързи темпове на настигане на другите. БВП на трите балтийски държави почти се е удвоил през последното десетилетие от 1995–2005 г. Полша, Унгария и Словакия също са дали добри показатели с темпове на растеж над два пъти по-големи от средните за ЕС.

Въпреки това, поради много ниските начални нива на БВП на глава от населението и като се имат предвид настоящите темпове на растеж, възможно е да минат повече от 15 години, преди Полша, и особено България и Румъния, да достигнат БВП на глава от населението, равен на 75 % от средния за ЕС-27, се казва в четвъртия доклад за икономическо и социално сближаване на Комисията.

Някои от основните акценти, които евродепутатите са включили в своя доклад са задълбочаващите се различия между регионите, политиката на сближаване и Лисабонската стратегия, популяризиране на столичните региони, конкретни мерки за смекчаване на разликите, както и специален статут на регионите по външните граници. Депутатите подкрепят продължаването на политиката на сближаване след 2013 г. и се противопоставят на всички опити за повторна национализация на тази политика, се казва още в съобщението, изпратено от ЕП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg