От къде идват парите на ЕС?

1087
От къде идват парите на ЕС?

Бюджетът на Европейския съюз се финансира от система на „собствени ресурси”, посочва в статия за бюджета на ЕС българското представителство на Европейския парламент у нас. Те са четири на брой: митнически такси върху вноса, селскостопански налози, част от националния ДДС и “ресурс БНП” (съобразно икономическото благоденствие на държавите-членки).

Терминът „собствени ресурси” е избран, за да се подчертaе, че ресурсите не са просто вноски на държавите членки, а по-скоро ресурси, на които Европейският съюз има право. И наистина, ЕС трябва да изпълнява задачите и да поема задълженията, предоставени му от държавите членки.

В началото голяма част от собствените ресурси беше обвързана с митническия съюз, тоест с митата и таксите върху вноса на селскостопански продукти. През 2006 г. обаче този ресурс представлява едва 13.8 от всички приходи на ЕС.

Друг източник на приходи на ЕС също търпи спад: вноската на всяка държава членка въз основа ДДС покрива през 2006 г. едва 15.9% от всички собствени ресурси, докато през 90-те години на миналия век тя осигуряваше приблизително половината приходи.

През 1988 г. беше въведен нов ресурс, който постепенно да замести вноската, основаваща се на ДДС, считана за по-малко справедлива. Той се основава на Брутния национален приход (БНП) на държавите членки и за 2006 г. представлява 64.7% от приходите на Европейския съюз.

Съьзът не разполага със свой собствен данъчен орган и поради тази причина налозите и митническите такси се събират от органите на държавите членки, които ги превеждат всеки месец на Европейската комисия.

Настоящата система на собствени ресурси беше приета от държавите членки и ратифицирана от всички национални парламенти. Тя включва таван на ресурсите, който възлиза на 1.24% от целокупния БНД. На практика обаче разходите са по-близо до границата от 1% от БНД.

Към нова система на собствени ресурси?

Настоящата система е много сложна и често е трудно да се постигне компромис между държавите членки относно начина на финансиране на ЕС. Ето защо Европейският парламент счита, че следва да се създаде нова по-честна и прозрачна система.

През 2007 г. Парламентът прие доклада на Alain Lamassoure, призоваващ за двустепенна реформа на системата. Първото ниво предвижда държавите членки да отделят определен процент - около 1 на сто от БВП за бюджета на ЕС, като до 2013 г. се спират всички специални условия за някои членки. Втората стъпка предвижда постепенното въвеждане на нова система на истински собствени средства от 2014 г., която би могла да се основе на вече съществуващи данъци в страните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg