От утре човечеството започва да живее на кредит

5429
От утре човечеството започва да живее на кредит

© Pixabay.com

На 2 август човечеството ще изчерпа всичките ресурси, които планетата може да възобнови за една година и следователно ще живее „на кредит“ до 31 декември, сочат изчисленията на неправителствената организация Global Footprint Network.

С всяка следваща година този момент настъпва все по-рано, отбелязват
France Presse и френският вестник Le Figaro.

2 август, сряда, е за Земята „деня на екологичния дълг“. „От тази дата човечеството ще е изконсумирало всичките ресурси, които планетата може да възобнови за една година“, пишат Global Footprint и WWF в съвместно комюнике.

За целите на изчисленията си Global Footprint взема предвид въглеродния отпечатък, консумираните ресурси за риболов, животновъдство, отглеждане на различни култури, строителство и използването на вода.

Миналата година „денят на екологичния дълг“ настъпи на 3 август. Макар че ритъмът на ускоряване се забави леко в последните шест години, тази символична дата „продължава неумолимо да натсъпва по-рано – от края на септември през 1997 г. до 2 август тази година“, отбелязват неправителствените организации.

„За да задоволяваме нуждите си, днес ни е необходим еквивалентът на 1.7 планети“, уточняват те.

„Цената на свръхконсумацията вече е видима – недостиг на вода, засушаване, ерозиране на почвите, спад на земеделското производство и на запасите от риба, обезлесяване, изчезване на видове. Животът на кредит може да е само временно решение, защото природата не е находище, от които можем да черпим безкрайно“, подчертават WWF и Global Footprint.

Само емисиите на парникови газове „представляват 60% от екологичния ни отпечатък в света“, припомнят двете организации. Според тях обаче има окуражителни знаци, които показват, че е възможно преобръщане на тенденцията.

Въпреки растежа на световната икономика, „въглеродните емисии, свързани с енергията, не са се увеличили през 2016 г. за трета поредна година“, подчертават те. Според организациите „това може да се обясни отчасти с важното развитие на възобновяемите енергии в електричеството“.

Международната общност се ангажира по време на Конференцията в Париж за климата през декември 2015 г. да намали парниковите газове, за да предотврати глобалното затопляне.

Google минава изцяло на възобновяема енергияПрез 2015 г. компанията е консумирала 5.7 тераватчаса електричество

Вземайки предвид последните научни данни, Global Footprint преизчислява всяка година датата на „деня на екологичния дълг“ спрямо миналите години, откакто „екологичният дефицит“ започна да расте в началото на 70-те години на миналия век.

Така миналата година тя обяви, че този ден ще настъпи на 8 август 2016 г., но след това коригира датата на 3 август 2016 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg