От утре човечеството започва да живее на кредит

5519
От утре човечеството започва да живее на кредит

© Pixabay.com

На 2 август човечеството ще изчерпа всичките ресурси, които планетата може да възобнови за една година и следователно ще живее „на кредит“ до 31 декември, сочат изчисленията на неправителствената организация Global Footprint Network.

С всяка следваща година този момент настъпва все по-рано, отбелязват
France Presse и френският вестник Le Figaro.

2 август, сряда, е за Земята „деня на екологичния дълг“. „От тази дата човечеството ще е изконсумирало всичките ресурси, които планетата може да възобнови за една година“, пишат Global Footprint и WWF в съвместно комюнике.

За целите на изчисленията си Global Footprint взема предвид въглеродния отпечатък, консумираните ресурси за риболов, животновъдство, отглеждане на различни култури, строителство и използването на вода.

Миналата година „денят на екологичния дълг“ настъпи на 3 август. Макар че ритъмът на ускоряване се забави леко в последните шест години, тази символична дата „продължава неумолимо да натсъпва по-рано – от края на септември през 1997 г. до 2 август тази година“, отбелязват неправителствените организации.

„За да задоволяваме нуждите си, днес ни е необходим еквивалентът на 1.7 планети“, уточняват те.

„Цената на свръхконсумацията вече е видима – недостиг на вода, засушаване, ерозиране на почвите, спад на земеделското производство и на запасите от риба, обезлесяване, изчезване на видове. Животът на кредит може да е само временно решение, защото природата не е находище, от които можем да черпим безкрайно“, подчертават WWF и Global Footprint.

Само емисиите на парникови газове „представляват 60% от екологичния ни отпечатък в света“, припомнят двете организации. Според тях обаче има окуражителни знаци, които показват, че е възможно преобръщане на тенденцията.

Въпреки растежа на световната икономика, „въглеродните емисии, свързани с енергията, не са се увеличили през 2016 г. за трета поредна година“, подчертават те. Според организациите „това може да се обясни отчасти с важното развитие на възобновяемите енергии в електричеството“.

Международната общност се ангажира по време на Конференцията в Париж за климата през декември 2015 г. да намали парниковите газове, за да предотврати глобалното затопляне.

Google минава изцяло на възобновяема енергияПрез 2015 г. компанията е консумирала 5.7 тераватчаса електричество

Вземайки предвид последните научни данни, Global Footprint преизчислява всяка година датата на „деня на екологичния дълг“ спрямо миналите години, откакто „екологичният дефицит“ започна да расте в началото на 70-те години на миналия век.

Така миналата година тя обяви, че този ден ще настъпи на 8 август 2016 г., но след това коригира датата на 3 август 2016 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас