Отчетният сезон в САЩ стартира с добри резултати от Alcoa

399
Отчетният сезон в САЩ стартира с добри резултати от Alcoa

Щатският отчетен сезон стартира традиционно с резултатите на третата най-голяма в света компания за производство на алуминий - Alcoa Inc.

От компанията, компонент на Dow Jones, отчетоха повишение в печалбата си за четвъртото тримесечие от 76%, до ниво от 632 млн. долара, или 75 цента на акция, в сравнение с тази от 359 млн. долара, или 41 цента година по-рано.

В резултатът са включени еднократни приходи в размер на 323 млн. долара, или 38 цента на акция.

Спадът в цената на метала, както и отписването на активи от баланса й, доведоха до намаляването на приходите на компанията до 7.39 млрд. долара за тримесечието, в сравнение със 7.84 млрд. долара година по-рано.

Резултатите превишиха средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалба на акция, без да се включват еднократните елементи в размер на 33 цента и приходи от 6.92 млрд. долара.

След резултатите акциите на компанията поскъпнаха с 1.3 долара, или 4.2%, до ниво от 32.55 долара по време на търговията си на извънборсовия пазар. Преди изнасянето им те поскъпнаха с 25 цента, до ниво от 31.25 долара.

Приходите на компанията за цялата изминала година са се повишили до нова рекордна стойност в размер на 30.75 млрд. долара, в сравнение с 30.38 млрд. долара през предходната година.

През годината тя е трябвало да се справя с повишените цени на енергоносителите, както и на останалите суровини.

Компанията е инвестирала в нови заводи, като в същото време е разширила производствения капацитет на съществуващите си такива.

Печалбата й за 2007 година се е увеличила с 14%, до ниво от 2.56 млрд. долара, в сравнение с 2.25 млрд. долара за 2006 г.

Ръстът на дружеството през настоящата година се очаква да се подсигури основно от развиващите се пазари, където икономиките вероятно ще продължат да бележат ускорен ръст, на фона на очакваното забавяне на водещите световни икономики.

През декември компанията обяви, че продава бизнеса си за пакетиране и потребителски продукти за 2.7 млрд. долара в брой на новозеландската компания Rank Group Ltd.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg