Откриха най-голямото находище на литий в света в кратер на вулкан

1636
Откриха най-голямото находище на литий в света в кратер на вулкан

© Unsplash

Въздействието на изменението на климата и глобалното затопляне накара правителствата и промишлеността да се насочат към по-устойчив подход към почти всичко. Технологиите бързо се адаптират - от електрическите превозни средства до производството на енергия чрез слънчеви панели и вятърни турбини.

Тези технологии обаче, пише Interesting Engeneering, се нуждаят от литиево-йонни батерии, които съхраняват енергия и захранват всичко - от електромобили до мобилни телефони. Прогнозираното търсене на литий до 2040 г. ще бъде 1 милион метрични тона, което предполага осемкратно увеличение на общото световно производство в сравнение с 2022 г.

Затова е добра новина, че най-голямото в света находище на литий току-що е открито във вътрешността на угаснал вулкан в Съединените щати. Вулканолози съобщават, че по границата на Невада и Орегон, във вулканичен кратер, наречен калдера McDermitt, има до 120 милиона тона литий.


Най-голямото литиево находище в света

Зоната, богата на литий, е идентифицирана само в южната половина на калдерата в прохода Thacker Pass и непосредствено на север в планините на Монтана, съобщават изследователите в своето проучване.

Електрификация под въпрос: Кризата в доставките на литий е неизбежнаТърсенето на основния за електрическите батерии материал ще надхвърли предлагането най-късно до 2030


Високите концентрации на литий в седиментите в калдерата McDermitt са документирани от няколко компании и изследователи от 70-те години на миналия век. В проучването се казва, че запасите от литий, съдържащи се в седиментите на калдерата, са поне равни, ако не и по-големи от лития, открит в боливийската солна равнина, която преди това се смяташе за най-голямото литиево находище на Земята.

Геологът Анук Борст, който не е свързан с проучването, коментира пред специализираното издание Chemistry World: "Ако се вярва на техните оценки, това е много, много значително находище на литий. То може да промени динамиката на лития в световен мащаб по отношение на цената, сигурността на доставките и геополитиката."

Литият често е наричан "бяло злато", което ясно изразява загрижеността относно количествата, с които разполага човечествотото, за да да отговори на изискванията на индустрията за електрически превозни средства и възобновяеми енергийни източници. Той се превърна в критичен ресурс за зелените технологии, въпреки че далеч не е в изобилие, а разпределението му е географски неравномерно. Анализатори изчисляват, че доставките на литий ще намалеят до 2025 г., но с това откритие нещата могат да се променят.

Недостиг на литий заплашва електрическия преход на автомобилните компанииПрез 2030 г. се очаква световното търсене да надхвърли предлагането с 500 000 метрични тона

До 120 милиона тона литий

Голямото количество в новото находище се дължи на постоянно високите концентрации на литий, измерени в езерните седименти. Анализът на учените разкрива, че глинестият камък във вулканичния кратер, съставен от минерала илит, съдържа от 1,3% до 2,4% литий. Това, което изненадва учените, е, че тези проценти са почти два пъти повече от лития, съдържащ се в основния литиев глинест минерал - магнезиевия смектит, който е по-разпространен от илита.

"Ако успеят да извлекат лития по не толкова енергоемък начин или чрез процес, при който не се изразходва много киселина, това може да бъде икономически много значимо откритие", добавя Борст. "САЩ ще разполагат със собствени доставки на литий и промишлеността ще бъде по-малко притеснена от недостига."

Томас Бенсън, геолог в Lithium Americas Corporation, който е съавтор на новото проучване, очаква, че добивът може да започне до 2026 г., съобщава на свой ред New York Post.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg