Отново паника на борсата

1412
Отново паника на борсата

В първия юнски ден, щатският фондов пазар демонстрира, че наистина не всичко, което започва добре, свършва добре. След звездното начало на 2012 г., сините чипове вече изтриха напредъка си за годината, като продължаващите разочарования от щатската икономика и засилващият се страх за бъдещето на еврото разтърсиха доверието на инвеститорите.

В петък, акциите полетяха надолу след като Министерство на труда обяви, че щатските фирми са разкрили едва 69 хиляди нови работни места през май – най-слабото покачване на заетостта от година насам и далеч под очакванията на анализаторите за ръст от 155 хиляди. В същото време, безработицата се вдигна с 0.1 процентни пункта до 8.2%.

В страните от Монетарния съюз, ситуацията е още по-плачевна, като безработицата за април се закова на рекордните от 1995 г. насам 11% - колкото бе и предходния месец.

Публикуваните в последния работен ден от седмицата доклади за промишлеността също добавиха своя дял към песимизма на пазара – секторът се свива в Европа, и забавя ръста си в Китай. В САЩ, индексът на Institute for Supply Management отстъпи от постигнатия миналия месец 10 месечен връх.

Икономическите тревоги както обикновено удариха силно компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на брутния вътрешен продукт. Morgan Stanley Cyclical Index се срина с 3.6%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, падна с 3.2 на сто. Акциите на Bank of America се гмурнаха рязко с 4.5% надолу до $7.02, на Apple – с 2.9% до $560.99, а наBoeing – с 3.4% до $67.24. Yum! Brands Inc., които миналата година реализираха около 44% от приходите си в Китай, поевтиняха с осем на сто до $64.70.

Жилищните строители отбелязаха най-слабото си представяне от август миналата година, като се срутиха със 7.8%. Книжата на PulteGroup Inc. се стопиха с 12% до $8.26, а на D.R. Horton Inc. – с 8.4% до $15.21.

Операторите на казина пострадаха, след като приходите от хазарт в Макао нараснаха с едва 7.3% през май - най-слабото им темпо от юли 2009 г. насам. Wynn Resorts Ltd. паднаха с 5.5% до $97.38, а Las Vegas Sands Corp. – със 7 на сто до $42.97.

След като в четвъртък Facebook Inc. се опитаха да прекъснат низходящата си тенденция, ден по-късно инвеститорите отрязаха крилата на подобни надежди, оттегляйки се от позицията и предизвиквайки нов спад от 6.4% до $27.72.

Показателят Bloomberg IPO Index, който следи представянето на американските дебютанти през първата им година на борсата, се срина с 15%  миналия месец. Виновник за това бе най-вече Facebook – социалната мрежа отбеляза най-слабата стартова седмица сред 30-те най-големи първични публични предлагания на книжа от 2011 г. насам. Майското понижение на Bloomberg IPO Index съответства на спада му от октомври 2008 г., месец след като банкрутът на Lehman Brothers взриви финансовите пазари.

Moody’s Investors Service предупредиха, че печатните издания могат да очакват нова тежка година със свиващи се приходи, и дяловете от New York Times Co. поевтиняха с 4.4% до  $6.36, а Gannett Co., собственици на USA Today, паднаха с 5.6% до $12.33.

 

Citigroup Inc. and Jefferies & Co. понижиха оценката си за Vera Bradley Inc. и производителят на дамски чанти се срина с 9.4%, за да достигне най-ниската си цена от борсовия си дебют през октомври 2010 г. - $19.81.

Сред паниката, обзела инвеститорите, производителите на злато печелят от репутацията си на сигурно убежище. Най-големият доставчик на ценния метал в САЩ Newmont Mining скочи с 6.7% до $50.30.

В петък, Dow Jones Industrial Average отбеляза най-слабата си сесия за годината, като се срина с 274.88пункта, или 2.2%, до 12,118.57.Standard & Poor's 500се стопи с 32.29пункта, или 2.5%, до 1,278.04,а технологично ориентираният Nasdaq Composite загуби 79.86пункта от стойността си, или 2.8%, до 2,747.48. Около 8.4 млрд. акции смениха собственика си на пода на щатски борси, или с 24% над среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

 

Източник: Глобал Маркетс

 

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg