Оценката на Великобритания тройно А е застрашена от понижение

1518
Оценката на Великобритания тройно А е застрашена от понижение

Оценката на Великобритания тройно А е застрашена заради кризата в еврозоната, предупреди международната рейтингова агенция Moody's в годишния си доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

"Рисковете, свързани с кризата в еврозоната означават, че стабилната оценка ААА на Обединеното кралство има ограничен капацитет да поеме допълнителни бюджетни или макроикономически удари без това да се отрази на оценката", изтъква Moody's в доклада, където се посочва и увеличението на бюджетния дефицит на страната от 2008 година.

Вчера друга агенция Fitch остави рейтинга на Франция без промяна.

Moody's обаче изразява удовлетворение по четири фактора, определящи оценката й: стабилност на институциите, финансова и бюджетна стабилност, дългосрочни икономически показатели и уязвимост към риск. Великобритания е е една от най-конкурентоспособните икономики сред развитите страни в света, отбелязва Moody's, допълвайки, че страната има положителен опит и в борбата с дефицита и държавния дълг.

Страната обаче е изправена пред значителни предизвикателства за растежа, като краткосрочната макроикономическа перспектива е отслабена, което ще забави темпа на бюджетна консолидация. Поради това перспективата за оценката ще бъде зависима от бъдещото развитие на кризата в еврозоната, въпреки че Великобритания не е член на валутния съюз.

Миналата седмица френският премиер Франсоа Фийон изтъкна, че "нашите британски приятели са още по-задлъжнели от нас и имат по-висок дефицит", без това да се забелязва, изглежда, от рейтинговите агенции. Британската преса определи това изказване като скандално. Икономическото положение във Великобритания днес е обезпокояващо и "по-добре да си французин, отколкото британец в този момент в икономически план", допълни министърът на финансите Франсоа Бароен, подхранвайки войната на думи между Лондон и Париж,припомня АФП.

Агенция Moody's предупреди Великобритания, че кредитният й рейтинг ААА няма да бъда запазен при нов икономически шок, но структурната издръжливост на държавата означава, че „златният рейтинг” засега остава в безопасност, предаде АФП. В ежегодния си актуализиране на данните за пазарите за кредитната прогноза на Великобритания, американската рейтингова агенция подчертава продължаващата криза с еврото и покачването на националния дълг като потенциални причини за понижаване на рейтинга.

Настоящият рейтинг се „основава на значителната структурна издръжливост на държавата”, но е застрашен от „застрашителните и надигащи се предизвикателства” пред икономиката й, се казва в доклада, публикуван на сайта на компанията.

„Значителното увеличение на британския дефицит и размера на дълговете след 2008 г., отслабените макроикономически перспективи и рисковете произтичащи от кризата в еврозоната означават, че стабилният рейтинг ААА на Обединеното кралство има ограничени възможности да поеме нови макроикономически или фискални сътресения без намесване на рейтинга”, заключават в Moody's.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg