Oxfam: Плановете за нулеви нетни CO2 емисии до 2050 г. са нереалистични

655
Oxfam: Плановете за нулеви нетни CO2 емисии до 2050 г. са нереалистични

© Pixabay

Глобалните амбиции за достигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 година са нереалистични. Това се посочва в доклад на благотворителната организация Oxfam, цитиран от BBC.

Според представителите на организацията правителствата по света "се крият зад недоказани и ненадеждни методи" за ограничаване на въглеродния диоксид в атмосферата.

Терминът "нулеви нетни емисии" означава, че вредните газове, които не могат да бъдат спестени с помощта на по-чисти енергоизточници, ще бъдат компенсирани чрез улавяне и складиране или чрез засаждане на дървета.


Стратегията изисква отказ от двигателите с вътрешно горене и драматично увеличаване на енергията, добивана от възобновяеми източници, като вятърни турбини и соларни панели.

Според Oxfam обаче концепцията за нулевите нетни емисии дава възможност на компаниите е на правителствата да продължават да развиват замърсяващи конвенционални индустрии с "оправданието", че емисиите им ще бъдат компенсирани по някакъв начин.

Те дават пример с петролния и газовия сектор, които продължават да добиват изкопаеми горива, обещавайки нереалистични мерки за улавяне и складиране на емисии. Проблемът е, че подобно решение би изисквало огромни количества площ.

Според организацията в световен мащаб са налични само 350 милиона хектара земя, които могат да се използват за складиране на въглеродни емисии или за засаждане на нови горски масиви, без това да се отрази на обработваемите площи, от които зависи производството на хранителни продукти.

По-екологични ли са електромобилите? Да, но е малко сложно... С нарастването на популярността на електромобилите, дебатът за това дали те са достатъчно екологични все по-често излиза на преден план


В същото време, ако се осъществят всички планирани до момента проекти за улавяне и складиране на въглероден диоксид, ще е необходима площ с размер пет пъти по-голям от територията на Индия. Това се равнява приблизително на цялата обработваема площ в света към момента, изчисляват експертите.

Само проектите за нулеви нетни емисии на четири от водещите петролни компании - Shell, BP, Total Energies и ENI, изискват територия, която е два пъти по-голяма от площта на Великобритания, казват още от Oxfam.

В същото време, ако правителствата и компаниите разчитат основно на залесяването и увеличаването на горските масиви, които да поглъщат излишния въглероден диоксид в атмосферата, цената на хранителните продукти може да скочи с 80% до 2050 година в световен мащаб. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg