Паричните преводи на мигрантите надхвърлят щедростта на богатите държави

769
Паричните преводи на мигрантите надхвърлят щедростта на богатите държави

Мигрантите в индустриализираните държави са превели над 300 млрд. долара в родните си страни, което е близо три пъти повече от размера на помощта, отпускана от тези богати държави на бедните страни, сочи изследване, цитирано от ДПА.

"Тези данните, показват, че когато бъдат обединени, привидно малките суми, изпращани у дома от работещите в чужбина, те засенчват официалната помощ за развитие от държавите донори", коментира Кевин Кливър, помощник-председател на Международния фонд за селскостопанско развитие (ИФАД), които е спонсор на изследването заедно с Интерамериканската банка за развитие (ИДБ).

Организацията за икономическо сътрудничество и развитите (ОИСР) обаче посочи, че за миналата година богатите държави са отпуснали около 104 млрд. долара помощи на развиващите се страни.

ИФАД, която е специализирана организация към ООН, бореща се срещу бедността и глада в селските райони на развиващите се страни, съобщи, че една трета от изпратените на близките пари са били преведени на семейства от тези райони. Организацията призова тези семейства да инвестират сумите вместо да ги крият в домовете си, в тенджери и под матраци.

Според изследването мигрантите обикновено изпращат у дома от 100 до 300 долара по едно и също време. Изчислено е, че има 150 млн. мигранти в богатите региони на света.

Главният управител на многостранния инвестиционен фонд към ИДБ Доналд Тери заяви, че превежданите суми превишават и чуждестранните преки инвестиции в развиващите се страни, които за миналата година са получили 176 млрд. долара.

Изследването сочи, че през 2006 година в Азия са били преведени най-много пари от работещи в чужбина - 114 млрд. долара. След нея се нареждат Латинска Америка и Карибите с 68 млрд. долара, Източна Европа с 51 млрд. долара и Африка с 39 млрд. долара.
Отделните държави, които са получили най-големи суми, са Индия с 24.5 млрд. долара, Мексико с 24.2 млрд. долара, Филипините с 14.6 млрд. долара и Русия с 13.7 млрд. долара, посочва ДПА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...