Парите за преодоляване последствията от Чернобил откраднати

1117
Парите за преодоляване последствията от Чернобил откраднати

Половината от парите, които са били предоставени за възстановяване липсват след катастрофата в Чернобил. Има нужда от одитиране на възстановяването след природните катастрофи, защото те ще са все повече, заяви генералният одитор на Норвегия Йорген Козмо по време на Седмата годишна среща на Работната група на Европейската организация на върховните одитни институции (ЕВРОСАЙ) по одит на околната среда, която се провежда в София, предаде репортер на БГНЕС.

Виждаме, че 10 процента от населението на Европа има проблем с качествена вода, затова одитирането на водните ресурси е също важно. От България очакваме да се включи в одита на ресурсите в Черно море, каза той. На въпроса за неефективното използване на пари в пречиствателни станции за малки населени места, които бяха спрени, той коментира, че много от големите строителни проекти в Европа са засегнати от корупция.

За да се погрижим за бъдещето на населението всеки одитор трябва да се бори с корупцията, заяви Йорген Козмо.Ограниченият паричен ресурс, с който се управлява в околната среда в случая с управлението на водите опира до това как да бъде насочван по-максимално ефективвно от МОСВ и по Оперативната програма „Околна среда", заяви проф. Валери Димитров председателят на Сметната палата.

В момента дискутираме добрите практики в одитирането на проекти свързани с околната среда. Въпросът за ефективността стои открит. През 2010 г. предстои да бъде одитирана ОП „Околна среда", заяви той.

Промените в климата ще засилят замърсяването и достъпа до ресурси, затова европейската директива за водите залага до 2015 година, страните членки да въведат водните си запаси в добро качество, поясни европейските изисквания Хелмут Бльох от Генерална дирекция на ЕС за околната среда.

Водата не е само предмет на науката или предмет на одит, а е в най-голям интерес за гражданите. Водата е основния приоритет за гражданите, когато става въпрос на околна среда, затова одитът трябва да обслужва интересите на гражданите. ЕК проверява дали парите на данъкоплатците се харчат целесъобразно, заяви Бльох.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg