Партньорско споразумение на Enel в Китай

909
Партньорско споразумение на Enel в Китай

Сътрудничеството между Италия и Китай в сферата на технологиите за улавяне и съхранение на CO2 продължава. На 14 септември в китайската столица бе подписано споразумение от министъра на науката и технологиите на Китай, Уан Ган, от министъра на околната среда на Италия - Стефания Престиджакомо, и от директора на отдел „Инженеринг и иновации" на Enel - Ливио Видо.

Споразумението, което следва Меморандума за разбирателство, подписан през месец май 2008 г., предвижда предпроектно проучване за строителството - в китайска централа на въглища, на система за улавяне на произведения CO2 и инжектирането му в нефтено находище, увеличавайки по този начин добива на суров нефт.

Ливио Видо, директор на отдел „Инженеринг и иновации" на Enel, отбеляза: „Днешното споразумение укрепва сътрудничеството между Enel и китайските институции, с които работим успешно от 2004 г. Enel предлага на огромна страна като Китай своите най-напреднали технологии, като тази за улавянето и съхранението на въглероден диоксид, която значително ще допринесе за успеха на борбата срещу измененията в климата."

Партньорството между Италия и Китай ще спомогне за обмена на информация между изследователите от двете страни. Държавите са се ангажирали с разработване на нови технологии за значително намаляване на емисиите на CO2, отделяни от топлоелектрическите централи.

Enel ще допринесе за успеха на програмата, като сподели с китайските си партньори опита, който компанията е придобила при проектирането и строителството на пилотна система. Тя ще позволи да се тества най-модерната технология за улавяне на CO2 в централата Federico II на Enel в Бриндизи, която започва работа през 2010 г.

Enel е разработила и програма, която в момента се разглежда от Европейския съюз във връзка с изплащането на средства по Европейския план за икономическо възстановяване, за построяването на централа с естествени размери. Тя ще започне да функционира през 2015 г. и ще дава възможност за улавяне на CO2, отделян от захранваната с въглища централа, която ще бъде построена в Порто Толе.

Enel е един от най-активните играчи по отношение на проектите за ограничаване на парникови газове на китайския пазар според условията на Протокола от Киото.

Китай е на първо място в света по потенциал за ограничаване на парниковите емисии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg