Първата държава, легализирала канабиса, не бърза за никъде

3805
Първата държава, легализирала канабиса, не бърза за никъде

© Pixabay

Първата държава в света, която легализира употребата на марихуана за развлекателни цели, все още страда от така наречените болки на растежа.

Уругвай, която легализира канабиса през 2013 година, все още гледа да не бърза с тази нова индустрия, пише CNN. 

Страната от Южна Америка иска да подреди нещата по правилния начин или с други думи – малко права и повече рестрикции.


„Мнозина са наясно, че сме първите в света, които правят това”, казва Джон Уолш, директор политики в организацията за защита на човешките права Washington Office on Latin America.

„Те стартират с модел за силен контрол, за да покажат на света, че имат контрол над системата”, казва той.

Силният контрол се изразява в това, че едва 14 аптеки в цялата страна имат правото да продават марихуана. Повечето от тях се намират в столицата Монтевидео. Много други обекти не могат да навлязат в този бизнес главно поради големите финансови бариери.

Проблеми на растежа

Аптеките в страната ще служат за точки за търговия с канабиса, отглеждат легално само от две компании в Уругвай – Symbiosis и Iccorp.

Потребителите имат правото да купуват до 40 грама месечно. Към края на месец май тази година регистрираните купувачи на марихуана в страната възлизат на 24 324 души, по данни на IRCCA, държавната агенция занимаваща се с регулацията на канабиса.

Тъй като уругвайската икономика се движи в щатски долари, повечето фармацевтични компании разчитат на щатски банки. Тези банки обаче имат забраната спрямо щатските закони да обслужват сметки „свързани с производството, вноса, продажбата, или разпространението на контролирани субстанции”.

„Големите базирани в САЩ банки изпращат подсещане към уругвайските си партньори, посочвайки да закрият сметките си, ако се занимават с това”, казва Уолш.

Защо житницата на Близкия Изток се превръща във ферма за канабис?Отглеждането на марихуана е в сърцето на ливанското земеделие

Така фармацевтичните компании в Уругвай трябва да разчитат на трансакции, извършвани единствено в кеш, подобно на ситуацията в щатовете Колорадо и Вашингтон, които също регулират пазара на легална марихуана на база техни вътрешни правила.

„Ако нямаше тази бариера, навярно повече фармацевтични компании щяха да се впуснат в начинанието. Досега изобщо не са толкова колкото очаквахме”, казва Уолш.

Понастоящем IRCCA води дискусии как да преодолее този проблем, като според Уолш най-популярното решение е да се отделят стандартните аптеки от тези, търгуващи с марихуаната.

Това означава появата на по-широка търговска мрежа и дистрибуция.

Но когато това се случи, може да се окаже че индустрията няма достатъчно продукция, която да разпространява. Производителите на канабис не са особено развълнувани от Уругвай, тъй като само двама засега са получили договор с държавата. Страната няма богат опит в отглеждането на марихуана, което ще рече, че се изисква време, докато започне да се добива качествена реколта.

Гражданите на Уругвай имат правото да се регистират като такива, които отглеждат марихуана в домашни условия. По закон те имат правото да отглеждат по 480 грама на човек годишно. Проблемът е, че тези граждани нямат правото да продават продукцията си на аптеките за разпространение.

 Ханна Хетцер, главен международен мениджър политики към Drug Policy Alliance, коментира, че не е станало нищо страшно и индустрията се развива добре. „Твърде е рано да правим каквито и да е било конкретни заключения. Небето не е паднало”, казва тя.

Черен пазар

Регулираният пазар на марихуана изглежда пречи на черния пазар, което бе и една от основните цели,стояща зад решението за легализация.

По данни на IRCCA към края на месец май около 55% от потребителите на марихуана си набавят канабис чрез легалните канали. „Ще отнеме време незаконният пазар да намалее”, казва Хетцер.

Правителството контролира цената на продуктите продавани по аптеките, като на марихуаната е поставена цена, равна на таз,  прилагана на черния пазар – около 1.4 долара за грам.

Ниската цена пречи на конкуренцията от страна на нелегалната търговия, тъй като печалбата от продажбата на трева се свива почти до нула, става ясно от думите на Майкъл Коморн, адвокат и президент на Michigan Medical Marijuana Association.

Какво се случва, когато държава от Г7 легализира марихуаната?Разкрива се нов пазар на стойност милиарди долари, разбира се

Черният пазар обаче може да разчита на туристите. Уругвайските закони забраняват на тези, които не са граждани на страната, легално да имат достъп до канабис.

Въпреки това, експертите са съгласни, че позитивите от легализацията са повече от проблемите.

Тези проблеми могат и да се разрешат, ако местните търговци започнат да работят с канадски банки, тъй като Канада стана втората, която легализира марихуаната за развлечение през юни тази година.  Заедно с Канада Уругвай става световен лидер в тази ниша, кава Коморн.

„Ще бъде добре за страната. Това е началото на зараждането на икономически ренесанс”, надява се той. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg