Първата енергия от водопровод вече захранва Венеция

988
Първата енергия от водопровод вече захранва Венеция

Жителите на Венеция са първите в света, които се възползват от електроенергията, произведена от най-голямата в света централа с индустриални мащаби, отделяща нулеви емисии - централата на Enel във Фузина, захранвана 100% с водород.

След като през април 2008 г. беше официално открита строителната площадка, работата по инфраструктурата и технологиите беше извършена по график. През пролетта на 2009 г. бе направено първоначално тестване на турбината, използваща газ метан, и сега - след завършването на специалния тръбопровод, централата премина изцяло на захранване с водород.

Горивната камера е специално разработена за този проект от изследователския екип на Enel в партньорство с General Electric Oil & Gas - Nuovo Pignone.

Водородната централа във Фузина има мощност от 12 MW и допълнителни 4 MW, генерирани чрез повторно използване на нагорещен газ, произведен от захранваната с водород турбина в съществуващата въглищна централа. Произведената електроенергия, равна на около 60 млн. KWh годишно, ще бъде достатъчна да отговори на нуждите на 20 000 домакинства и да спести отделянето на над 17 000 метрични тона емисии CO2 на година. Съгласно споразумение, подписано през 2008 г., водородът, използван за захранване на централата на Enel, се доставя от Polimeri Europa (ENI).

Централата, която е първата по рода си в света, се намира на територията на централата "Андреа Паладио" на Enel във Фузина, благодарение на доставката на водород, произведен като вторичен продукт в производствения процес на съоръжение в Порто Маргера (Венеция).

Освен заради водородната централа, Фузина е пионер и защото е направила целия си производствен процес щадящ околната среда, като всяка година използва безопасно 70 000 метрични тона гориво от твърди отпадъци. Еквивалентът на отпадъците, произведени от 300 000 души, се използва вместо въглища, за да захранва котлите на централата. Това не само възстановява енергията, която се съдържа в отпадъците, но и предотвратява изпращането им на сметищата.

В България Enel е мажоритарен собственик на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3" - първата топлоелектрическа централа на Балканския полуостров, работеща изцяло в съответствие с най-актуалните европейски изисквания за опазване на околната среда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg