Първи от много месеци насам некризисен Европейски съвет

951
Първи от много месеци насам некризисен Европейски съвет

Първи от много месеци насам некризисен Европейски съвет

Икономическият растеж и заетостта ще са основна тема на започващия в Брюксел двудневен Европейски Съвет

Икономическият растеж и заетостта ще са основна тема на започващия в Брюксел двудневен Европейски съвет. Очаква се европейските лидери да договорят конкретни мерки за икономическо оживление и създаване на нови работни места.

Първият от много месеци насам некризисен Европейски съвет обещава да се фокусира върху това как европейската икономика отново да тръгне нагоре. Ще се обсъждат стимули за малкия и средния бизнес, който има най-голям потенциал да генерира нови работни места, както и за изследвания и иновации. Финансирането на проекти в областта на транспорта и енергетиката, които да оформят единна европейска инфраструктура, също ще е на вниманието на държавните и правителствени ръководители, съобщава БНР.

Друг източник на заетост и растеж, за който ще се говори по предложение на председателя на Европейската Комисия Жозе Барозу, е изграждането мрежи за високоскоростен интернет на достъпни цени. Според Барозу, завършеният единен пазар на електронни комуникации може да донесе на Европа допълнителни приходи от над 100 милиарда евро годишно.

Деликатната тема за увеличаване на средствата в Европейския спасителен фонд няма да се обсъжда, очаква се въпросът да бъде решен по-късно този месец

Още в четвъртък вечер обаче предстои пореден кръг дискусии за приемането на България и Румъния в Шенген – темата е поставена в дневния ред от председателя на Европейския Съвет Херман ван Ромпой. Въпреки очаквания натиск от него и от страна на някои държавни и правителствени ръководители, най-оптимистичните прогнози са Холандия да назове месец юли като евентуален срок за преосмисляне на позицията си. Също тази вечер се очаква и решение Сърбия да получи статут на страна-кандидат за европейски членство.

Преди заседанието, премиерът Бойко Борисов ще участва в традиционния работен обяд на Европейската народна партия. По-късно министър-председателят ще се включи и в откриването на живописна изложба по случай националния ни празник в централата на Европейската комисия. Председателят на БСП и Партията на европейските социалисти Сергей Станишев също е в Брюксел за дискусии по позициите на европейската левица за срещата на върха.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg