Първи стъпки в Texas Hold’Em Poker

349
Първи стъпки в Texas Hold’Em Poker

Започвайки от корабите на река Мисисипи, евоюлирала през годините и на вид с много лесни и прости правила, играта Тексас Холдем Покер (позната още и като само Холдем покер) обединява всички варианти на покер с 5 общи карти, отворени по средата на масата, които могат да бъдат използвани от всеки играч и заедно с тези в ръката му да образуват печеливша комбинация.

Оставяйки впечатление за лесна и бързо смилаема игра, Тексас Холдем се превръща в най-популярната и вълнуваща разновидност на Покер в целия свят както онлайн, така и в казината.

Разбира се, не всичко е чак толкова лесно и само потапяйки се в това вълнуващо приключение и запознаването с безкрайните стратегии на играта ще ви убеди в това.


Ще разгледаме подробно целта и правила на играта, но нека да обобщим, че само запознаването с правилата няма да е достатъчно. Препоръчваме на всички начинаещи (и не само) играчи, след като се запознаят с информацията по-долу, да отделят достатъчно време на безплатна демо версия, тествайки различни стратегии и нивото си на познания. 

Цел на играта

Като всички покер игриq целта е да имаш по-добра ръка от останалите участници. Конкретно в този вариант на Покер, ръката се образува от комбинация от двете карти в ръцете на играча и 5-те карти (които са общи за всички играчи на масата и са с лицето нагоре - видни от всички) раздадени на масата. Начините на комбиниране на карти са 3:

 • Комбиниране на 2 карти в ръката и 3 на масата.
 • Комбиниране на 1 карта в ръката и 4 от масата
 • Използване на всичките 5 карти от масата, но това е рядко срещано.

Как се играе Холдем – правила и терминология

Карти – играе се със стандартно като брой (52 карти) тесте, като самите карти са малко по-широки от общоприетите Бридж карти. Силата им е подредена по следния ред: Асо (A), Поп (K), Дама (Q), Вале (J), 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 и 2. Асото в някои случаи може да бъде и най-слаба карта след 2. Няма степенуване между боите – всички бои са равни по стойност.

Сила на покер ръцете:

Роял флъш(Royal Flush) – най-силната непобедима ръка. Състои се Асо (A), Поп (K), Дама (Q), Вале (J), 10-ка от една боя.

Стрейт флъш (Straight Flush) – втората по сила пъка в играта. Състои се от пет поредни карти от една боя. Ако двама или повече  играчи имат Straight Flush печели флъшът, който завършва на по-висока карта. Например комбинация от 5,6,7,8 и 9-ка от една боя ще спечели срещу 4,5,6,7 и 8-ца от една боя, но ще загуби от комбинация 6,7,8,9 и 10-ка от една боя.

Каре (Four-of-a-kind) - наличието на четири еднакви карти в ръката на играча се нарича Каре. При наличие на две карета по-време на едно раздаване печели създаденото от по-високи карти, като Каре с Аса е най-силното и Каре 2-ки е най-слабото.

Фул Хаус (Full House) – комбинация от 3-ка еднакви карти и Чифт (пример: три Аса(А) и два Попа (К) се нарича Фул Хаус. При наличие на две или повече Фул Хаус комбинации се сравняват тройките, като разбира се печели този играч с по високата тройка.

Флъш (Flush) – Комбинация на 5-карти от една боя се нарича Флъш. При наличие на два или повече „Флъш-а“ на масата, печели този с най-високата карта. Най-силен флъш е с наличието на Асо (А) в комбинацията.

Стрейт (Straight) – Комбинация от пет поредни карти от различни бои са нарита Straight. При наличие на  две или повече такива комбинация в раздаване се прилага правилото за по-висока карта.
Три еднакви (Three-of-a-kind) – Комбинация от три еднакви карти. При наличие на две или повече  ръце с три еднакви се прилага правилото на по-силната карта.

Естествено като най-силна карта Асо(А), тройка Аса се по силни от всякаква друга тройка.

Чифт (Pair) и Два чифта (Two-pair) – Сбор от две еднакви карти се нарича Чифт. Само по себе си името на Два Чифта разкрива от какво се състои. При еднакви комбинации на двама или повече играчи се прилага правилото за по – силна карта или по-силен чифт.

Разновидности на Тексас Холдем Покер според лимит на залагане :

 • Фиксиран лимит – има предварително определени ограничения на залозите при всеки рунд от залози.
 • Без лимит – игра в която, всеки един от играчите може да заложи всичките си налични чипове когато реши.
 • Пот лимит – максималният залог, който може да бъде направен е до размера на пота.
 • Смесен – редуват се раздавания с Фиксиран лимит и Без лимит.

Играе се от 2-ма до 10 души най-често срещаната маса в по-големите турнири е от 9. Първо се поставя залог Ante - входящият залог за всички играчи или още наречен вход. Преди да се започне раздаването, играчът непосредствено след дилъра (раздавача на карти) прави първия задължителен залог, наречен Малък Блинд.

Следващият по ред играч прави втория задължителен залог, наречен Голям блинд, който в повечето случаи е два пъти по-голям от малкия. Примерно, ако залог малък блинд е на стойност 1 чип, то на голям става 2 чипа. В посока на часовниковата стрелка на всеки играч се раздават по 2 карти с лицето надолу, като картите трябва да стоят на масата.

Разбира се, притежателят на картите може да ги повдигне, за да ги види (прикривайки ги от другите играчи), но след това отново трябва да ги върне на масата. В почти всички видове игри на Покер има няколко възможности, като кои от тях ще е възможно да се ползват зависи и от действията на играчите преди вас:

 • Фолд, или иначе казано предавам се/отказвам се от раздаването. Може да се ползва при всяка една стъпка в играта, било то в самото начало на играта (поради слаби карти) или в следващ етап на играта по ваша преценка.
 • Чек – при положение че играчите преди вас не са направили залог, вие можете да ползвата опцията чек, която ви задържа в играта без да е нужно да направите залог и да изчакате да видите играчите след вас какъв ход ще предприемат.
 • Бет, или залог, е действие, при което ви определяте какъв да е залогът.
 • Кол означава, че ще платите сумата на играч(а)ите, които са бетнали преди вас.
 • Рейз е действие, с което плащате стойността на бетната сума и слагате определена сума отгоре върху залога.
 • Рирейз – само по себе си означава Рейз на Рейз залог.

Пример: Ако малък блинд е 5 чипа, следователно голям блинд ще е 10 чипа. Ако искате да играете, трябва да направите бет, който ще е на стойност 10 чипа. При рейз (в зависимост от лимитите на масата) вие трябва да заложете задължително над 10 чипа (примерно 15) и всички след вас играчи ще трябва да платят 15, само за да останат в разиграването.

Ако следващият играч след вас използва ри-рейз и заложи 20 чипа, всички след него могат да използват горепосочените опции, но за да останат в разиграването, трябва да платят минимум ри-рейз на последният играч.

All-In –  играч, ползвайки опцията all-in, залага максималното количество чипове, с които е започнал разиграването. Ако има огромна разлика в количеството чипове на двама или повече играчи с All-in залог, печалбата е на равностойност на залога на победителя.

Примерно, ако играч 1 със залог All-in притежава 100 чипа, играч 2 е с 20 чипа и играч 3 е с 50 чипа има няколко възможни варианта:

 • При печеливша ръка на игра 1, той ще спечели всички чипове на масата (170) защото е с най-голям залог.
 • При печеливша ръка на играч 2, той ще спечели по 20 чипа от всеки играч, защото е с най-малък залог общо 60. След това се сравняват картите на останалите играчи, направили по-големи залози от него. При положение че играч 3 (с по-малък all-in залог) има по-силни карти от играч 1 (с най-големия all-in залог), той ще загуби 20 чипа от играч 2 (с най-силните карти), но ще спечели 50 чипа от играч номер 1. При обратния вариант играч 1 има по силни карти от играч 3, то той ще загуби 20 чипа от играч 20, но ще спечели останалите 30 от губещият залог на играч 3.
 • При печеливша ръка на играч 3, той ще спечели всички чипове от играча с по-малък залог от неговия (играч 2) плюс 50 чипа равностойни на неговият залог от играча с по-голям залог (играч 1)

Да разгледаме по-подробно едно раздаване. След като се постави Анте (вход такса, ако има такава), се определят залозите малък и голям блинд, както споменахме - това са първите двама играчи след раздаващия картите. След като се раздадат по две карти с лицето надолу на всеки един играч, те имат възможността да играят ръкатаq като колнат или рейзнат големия блинд.

Разбира се, можете и да се откажате, използвайки Фолд, ако притежавате слаби или лоши карти. За оставащите (активни) играчи в раздаването се раздават три карти на масатаq обърнати с лицето нагоре,  така нареченият „Флоп“. В Холдем трите карти на флопа са достъпни до всички играчи на масата.

Опциите за залагане са сходни с тези преди флопа, като се започва от първия активен играч след бутона в посока на часовниковата стрелка. Приключвайки залозите на флопа, играта продължава за активните играчи с раздаване на четвърта карта на масата с лице нагоре, наречена „Търн“. Така се образуват четири карти, достъпни за всички останали активни играчи.

Следва нов рунд залози и за останалите активни играчи се обръща последната обща за всички играчи на масата пета карта, наречена „Ривър“. Извършва се финалният рунд залагания и ако на масата са останали повече от един играч, се преминава към показване на картите. Печели играчът с най-силни пет карти комбинация от двете карти в ръката на играча и петте общи за всички играчи на масата.

Ще завършим това четиво с малки препоръки. Покер не е игра на любопитство. Във всеки един момент от процеса на раздаването можете да използвате правото си на фолд/отказ от играта. Играйте разумно и никога не плащайте залозите на противника само и само да видите картите му или да разберете дали блъфира.

Запознайте се с всички термини и начините им на използване, като задължително отделете много повече от предполагаемото време според вас на демо безплатни версии, на който и да е предпочитан от вас вариант на покер.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg