Първо свиване на икономиката в еврозоната от въвеждането на еврото

460
Европейската икономика се е свила през второто тримесечие за първи път от въвеждането на еврото преди почти десетилетие, след като намаляващите продажби ограничават инвестициите на компаниите, а покачващите се цени подкопават покупателната способност на потребителите, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната е намалял с 0.2% през второто тримесечие, в сравнение първата четвърт на годината когато бележи ръст от 0.7%, съобщават днес от европейската статистическа служба Евростат. Растежът на икономиката на годишна база намалява в трето поредно тримесечие до 1.5%. Отделни данни показват, че инфлацията възлиза на 4% през юли, по-малко от предварителното очакваното.

По-силното евро и по-бавният растеж на световната икономика ограничиха износа на еврозоната, докато в същото време най-бързо ускоряващата се инфлация в последните 16 години подкопава покупателната способност. Доверието в европейската икономика е паднало до най-ниското си ниво в последните 15 години, а Жан Клод-Трише, президент на Европейската централна банка, обяви миналата седмица, че растежът ще бъде особено слаб през третото тримесечие.

Забавянето на икономическия растеж не се ограничава само в Европа. Икономиката на САЩ, която е най-голямата в света, се очаква да расте средно с 0.7 на годишна база в периода юли-декември, което е наполовина в сравнение с първото полугодие. Централната банка на Великобритания вчера намали прогнозата си за икономическия растеж в Обединеното кралство, а Китай днес обяви, че промишленото производство през юли е нараснало с най-малко в последните 17 месеца.

Някои компании се опитват да компенсират намаляващите поръчки от Западна Европа и САЩ като разширяват дейността си в Източна Европа, в страните износителки на петрол и в Азия. Най-голямата германска строителна компания – Hochtief, днес отчете скок в печалбата за второто тримесечие и увеличи прогнозите си за цялата година благодарение на нарастващото търсене на строителни и добивни услуги в Австралия и Азия.

Тримесечният растеж на икономиката в еврозоната съвпадна с осреднената прогноза на 40 икономисти, интервюирани от Bloomberg, докато в Германия свиването на икономиката беше с по-малко от предварително прогнозираните 0.8%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg