Първоначалните молби за помощи в САЩ с трето поредно седмично понижение

361
Първоначалните молби за помощи в САЩ с трето поредно седмично понижение

Първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ са отбелязали понижение за трета поредна седмица, което може да сигнализира, че компаниите забавят темповете на съкращаване на работни места.

Броят на американците, подали за първи път искове за обезщетения за безработица, са намалели с 10000 до 425000 през седмицата приключила на 23 август, от 435 000 седмица по-рано.

В същото време броят на трайно безработните в най-голямата световна икономика е нараснал до 3.423 млн., или най-много от ноември 2003 година насам.

В отделен доклад стана ясно, че щатската икономика е нараснала с повече от средните очаквания на анализаторите, като за трите месеца от април до юни нарастването е с 3.3% на годишна база. Прогнозите бяха за среден ръст от 1.9% за изминалото тримесечие.

Това може да се приеме и като признак за по-нататъшно забавяне на темпа на съкращения от страна на компаниите в САЩ, които се опасяват от глобално забавяне на световната икономика и на щатската такава.

Четириседмичната изгладена средна величина, която дава по-ясна представа за пазара на труда, се е понижила до 440 250 от 446 250 седмица по-рано, посочиха още данните.

До момента средната величина на първоначалните молби за помощи за безработица от началото на годината възлиза на 375 400, на фона на 321 000 за цялата изминала година.

По-нататъшна яснота за развитието на пазара на труда в САЩ ще се внесе след данните за заетостта и безработицата в САЩ, които ще бъдат оповестени на 5 септември.

Очакванията са за намаляване на броя на работните места с 51 000 и повишение на процента на безработицата до 5.7% от 5.5% през изминалия месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg