Първоначалните молби за помощи за безработица най-високи от два месеца насам

401

Първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ са се повишили до най-високото си ниво от два месеца насам за изминалата седмица, посочиха изнесени днес данни.

За изминалата седмица те са се повишили с 19 000 до 342 000, посочиха още данните. Ръстът им става реалност след повишението им с 13 000 през предходния отчетен период. В същото време той значително превиши средните очаквания на анализаторите.

В отделен доклад цените на вносните стоки регистрираха повишение от 1.7% през март, което бе и най-голямото им месечно повишение от десет месеца насам.

Цената на внасяния в САЩ петрол се е повишила с 9%, което бе и най-голямото му повишение от 11 месеца насам, а тези на непетролните продукти са нараснали с 0.3%.

Дори и на фона на повишението в нивото на първоначалните молби за помощи за безработица обаче, трудовият пазар в САЩ се развива положително, като през март безработицата в страната възлезе на 4.4%, изравнявайки се с най-ниската си стойност за последните пет години, регистрирана през октомври миналата година.

Новосъздадените работни места в най-голямата световна икономика за изминалия месец възлязоха на 180 000, като също превишиха средните очаквания на анализаторите.

Инвеститорите очакват на следващата среща на Fed, която ще се проведе на 9 май, равнището на лихвите да бъде запазено на настоящото им ниво.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg