PayPal погълна шведски конкурент в сделка за 2.2 млрд. долара

2065
PayPal погълна шведски конкурент в сделка за 2.2 млрд. долара

© Instagram

PayPal ще плати 2.2 млрд. долара за придобиването на шведския стартъп за платежни услуги iZettle. Сделката се случва точно преди iZettle да се превърне в най-голямата финтек компания, листната на капиталовите пазари, предава Financial Times.

PayPal плаща два пъти по-висока сума от тази, която шведският стартъп се надяваше да постигне като оценка в резултат на своето първично публично предлагане на акции (IPO), което беше планирано за края на този месец. 

Сделката наподобява събития от близкото минало, тъй като историята помни сходни придобивания на шведски компании от американски конкуренти, точно преди първите да станат публични дружества. Така например, Skype и Mojang бяха придобити от Microsoft точно преди да предприемат IPO.


Трансакцията поставя въпроса доколко европейските технологични компании имат възможността да се развиват сами, тъй като твърде често вместо това биват придобивани от американските си конкуренти. 

В тази сметка влиза и шведската компания за стрийминг на музика Spotify, която въпреки че продължава развитието си като самостоятелна единица, избра да се листне не на домашния си пазар, а на фондовата борса в Ню Йорк.

Дан Шулман, президент и изпълнителен директор на PayPal, посочва, че светът на търговията на дребно започва все повече да разчита на множество канали, тъй като мобилните телефони размиват границата между онлайн продажбите и физическите такива. По думите му, малките бизнеси търсят технологични решения, която да предлагат на потребителите единен канал за разплащане.

Основателят и изпълнителен директор на iZettle Якоб Де Геер посочва, че когато е стартирал бизнеса, никога не е имал планове да го продава.

„Но това е вълнуващ начин за компанията да продължи с визията си. Дава ни стероиди, с които да забързаме растежа на компанията”, казва той. По думите му, iZettle е планирала IPO от дълго време, като сделката с PayPal е дошла в доста напреднал момент по отношение на публичното предлагане.

Де Геер и съоснователят Магнус Нилсон притежават големи дялове в компанията си, но изплащането по тях ще се забави поради „споразумения за задържане”.

Рисковано ли е Швеция да обръща гръб на парите в брой?Ако трябва да посочим една страна в света, в която разплащанията в брой могат да изчезнат напълно, това - без съмнение, ще бъде Швеция

Първоначално iZettle привлече вниманието със своя портативен четец за кредитни карти, който бързо започна да се използва от всички – от кафенета до бездомници, които продават вестници по улиците. В наши дни, тази услуга е дълбоко внедрена сред малките бизнеси в Швеция – страна-шампион по разплащанията чрез алтернативни канали. Фирмата има и услуги за разплащания при електронна търговия.

Основният конкурент на компанията е Square, щатска платежна група, чиито съосновател е създателят на Twitter Джак Дорси.

Square и iZettle обаче се конкурират единствено на британския пазар, тъй като шведският стартъп залага сериозно на страни като Мексико и Бразилия.

Дял в iZettle имат компании като Mastercard, American Express и Santander, както и рискови капиталисти като Index Ventures и Dawn Capital. Стартъпът се надяваше да постигне оценка от 1.1 млрд. долара чрез своето IPO.

„Сумата, която предложиха беше таква, че не можахме да не я приемем”, казва неназована личност запозната с управлението на iZettle пред FT.

Компанията все още не е печеливша, отчитайки загуба преди лихви, данъци и амортизация в размер на 27 млн. долара за миналата година.

Шефът на PayPal Шулман посочва, че са „говорили с iZettle от години”, като адмирира това, че компанията е успяла да расте с бързи темпове на толкова много различни пазари.

„Те имат чудесен продукт. Доста е трудно да правиш това в тлкова много страни – а те растат във всяка една от тях”, казва той.

eBay обръща гръб на PayPal Акциите на PayPal поевтиняха с 7% в резултат на новината

PayPal полага усилия за разработка на своя собствена платежна технология за физически разплащания в търговските обекти, носеща името PayPal Here. Засега обаче тя е достъпна само в САЩ и Великобритания.

PayPal, която генерира свободен паричен ресурс от 1.3 млрд. долара през миналата година, се отдели от eBay със силни нетни кешови позиции, които ѝ помагат да се разраства чрез придобивания. В края на този март компанията имаше налични парични средства, парични еквиваленти и ликвидни инвестиции в размер на 7.8 млрд. долара.

Сделката е третото по-голямо придобиване от страна на PayPal в последните 5 години, след като купи Braintree и тяхната платформа за мобилен трансфер на пари Venmo за сумата от 800 млн. долара през 2013 г. През 2015 г. компанията плати 890 млн. долара за Xoom – също услуга за трансфер на средства.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg