Пазарът на протеини от насекоми расте със завидни темпове

934
Пазарът на протеини от насекоми расте със завидни темпове

© instagram.com/eatcrawlers/

Макаронени изделия, хляб, бисквитки, чипс, шоколадови блокчета и много други продукти, които консумираме ежедневно, може да съдържат в себе си брашно от насекоми. Наблюдавайки темпа, с който протеинът от такъв произход набира популярност на пазара, той може да се превърне в традиционна съставка един ден.

Нарастващият интерес към начина на хранене на спортистите е една от движещите сили на световния пазар на протеини от насекоми. Според прогноза той може да достигне 3,3 милиарда долара до 2027 г., бележейки ръст от 32,7% само за следващите пет години, пише Business Wire.

Пазарът на протеини от насекоми може да се раздели на три основни категории - храна за животни, фармацевтични и козметични продукти и храни и напитки.


В момента на първо място е храната за животни, следвана от фармацевтичните продукти и козметиката. На трето място са храните и напитките.

Високата хранителна стойност на насекомите дава основания да се смята, че те ще завоюват все по-голям дял на пазара. Не е изключено домашният ви любимец вече да е пробвал лакомства или консерви, които съдържат преработени личинки.

Именно собствениците на домашни любимци и тяхната загриженост за здравето им дават тласък на протеина от насекоми. Те все повече се интересуват от качеството на храната и така стимулират растежа на пазара, четем в доклада на Research and Markets.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eat Crawlers (@eatcrawlers)

Ако преместим погледа си към храната, която човекът слага на масата всеки ден, разбираме, че през последните години сме склонни да консумираме най-вече брашно от щурци. То е богато на протеини и производителите го използват за макаронени изделия, хляб, бисквитки, чипс, шоколадови блокчета и много други места, където не бихте предполагали, че ще откриете насекоми.

Брашнените червеи, скакалците, мравките и черните мухи също са подходящи за храна, според доклада.

Алтернативните протеини - това ли е новата революция?В миналото революцията бяха ИТ технологиите. Сега това са новите хранителни вериги, новата хранителна сигурност и алтернативните протеини

Азиатско-тихоокеанският регион вече е един от водещите производители и потребители на ядливи насекоми. Той отбеляза ръст от 33,21%.

Горещият и влажен климат в много части на Азия е добър за размножаване на насекоми и поради това привлича заинтересовани мултинационални компании. Някои от ключовите играчи имат описателни имена като Bioflytech, Beta Bugs и All Things Bugs.

Протеините от насекоми са предпочитана алтернатива на традиционните източници на протеини. Те са търсени от хора, които искат да подпомогнат екоустойчивия начин на живот. Пречки пред развитието му са традиционната нагласа на потребителите към насекомите, която клони към погнуса, отколкото към разпалване на апетита, и високите разходи за усъвършенстването му. Към тях трябва да добавим риска от алергични реакции и вредни микроби.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg