Пазарът загуби категоричността си

1250
Пазарът загуби категоричността си

След истеричният четвъртък, в петък фондовият пазар загуби категоричността си. Бенчмарк индексите сякаш не бяха сигурни накъде да поемат и се люшкаха между повишение и загуба, за да завършат все пак деня по традиционния си напоследък модел - в негативна територия.

S&P 500 падна с 0.1% до 1,199.38, като по-рано през деня се люшкаше между напредък от 1.5 на сто и понижение от 2.7%. След не по-малки колебания, Dow Jones Industrial Average също приключи сесията надолу, като падна с 60.93 пункта, или 0.5%, на 11,444.61.

Причината за неувереността на пазара бе, че инвеститорите бяха разкъсвани между оптимизма, че Европа предприема марки да ограничи дълговата си криза, и тревогите за глобално забавяне на икономическия ръст.

На пресконференция в Рим италианският министър председател Силвио Берлускони се закле да балансира бюджета, опитвайки да възпре инвеститорите, които бягат от съкровищните бонове на страната. В същото време, Европейската централна банка може да предприеме ход да съкрати разходите на Италия и Испания по обслужване на дълга им, като се намеси на вторичния пазар.

Дългоочакваният доклад за безработицата на американското министерство на труда също поуспокои инвеститорите след паниката им в четвъртък. Според публикуваните данни, ведомостите за заплати са нараснали със 117 хиляди през юли, след повишение от 46 хиляди за юни.

Тази цифра значително надвишава прогнозите на анализаторите от 85 хиляди и е първата добра новина за щатската икономика след доста дълга серия от разочарования. Средните надници на час се покачиха с 0.4%.

Сами по себе си позитивните новини обаче може и да спряха срива на бенчмарк индексите, но не успяха да доведат до покачване на пазара. Други макроикономически показатели все още сочат към забавяне на ръста на американската икономиката и дори намекват за възможна рецесия.

В същото време, остава опасността рейтинговата агенция S&P да снижи кредитния рейтинг на САЩ, въпреки че политиците успяха в последния момент да гласуват повишение на разрешения дълг, така че страната да успее да покрие плащанията по облигациите си навреме. Според някои анализатори, има 50% вероятност S&P да се окажат по-строги от колегите си от Moody's Investors Service и Fitch Ratings, които тази седмица потвърдиха първокласния рейтинг от ААА на американските облигации.

В крайна сметка, четири от всеки девет позиции, търгувани в петък отбелязаха понижение. Най-слабо представилият се сектор бе финансовият, със спад от 1.7%, а най-добри резултати отчетоха браншовете, сравнително независими от икономическото състояние на страната, като комуналните дружества, доставчиците на здравни услуги и потребителски стоки, със среден ръст от 0.7%.

Книжата на Bank of America, най-големият щатски заемодател по размер на активите, се сринаха със 7.5% до $8.17, след като анализатори от Wells Fargo & Co. снижиха оценката си за позицията на базата на негативните си очаквания за щатската икономика.

Citigroup паднаха с 3.9% до 33.44 долара. Банката получи призовка от главния прокурор на щата Калифорния във връзка с разследване на нелегални практики при обслужване на ипотеки.

Въпреки че изминалите няколко дена донесоха достатъчно разочарования да стреснат дребните играчи на пазара, едрите инвеститори не се поддават на паниката.

Стратези от 13 банки, от Barclays Plc до UBS AG продължават да стоят зад прогнозата си, че американските акции ще скочат с около 17% до края на годината. Според анкета на Bloomberg, експертите не са променили становището си, че към 31 декември 2011 г. S&P 500 ще достигне стойност от 1,401 пункта.

Според тях, настоящите неволи на пазара не са нищо друго освен временно отклонение от възходящата тенденция.

Източник: Глобал Маркетс

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...