ПЧИ в света нарастват с 5.1%, до 947 млрд. долара

752
ПЧИ в света нарастват с 5.1%, до 947 млрд. долара

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в световен мащаб са се повишили с 5.1% през изминалата година, до ниво от 947 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания OCO Global.

Китай е запазила водещата си позиция от 2006 година и през изминалата година като най-предпочитана дестинация за чуждестранните инвеститори, сочи още докладът. Страната е привлякла 1 171 нови проекта, като общата стойност на преките чуждестранни инвестиции, насочени към Китай, е възлязла на 90 млрд. долара.

Това е значително понижение, в сравнение с инвестираните година по-рано средства в размер на 116 млрд. долара.

Най-голям брой е отбелязан в страната на новосъздадените в резултат на чуждестранните инвестиции работни места, възлезли през 2007 г. в размер на 366 000 нови места.

На второ място по размер на привлечени инвестиции се нарежда САЩ със 783 проекта на стойност 46.8 млрд. долара, довели до разкриването на 107 141 нови работни места.

Индия се е понижила с едно място в класацията до ниво от трета позиция с 676 проекта, както и от първо на второ място по брой на създадени нови работни места в размер на 246 361.

На четвърто място с 622 проекта се нарежда Великобритания, която е и дестинацията в Европа, привлякла най-много чуждестранни инвестиции в размер на 18.7 млрд. долара.

Като цяло преките чуждестранни инвестиции в Европа са продължили да се повишават през изминалата година, водени от тези в Централна и Източна Европа, като са достигнали рекордните 291 млрд. долара.

Русия за пета поредна година заема първа позиция на новоразкрити работни места от чуждестранни инвестиции. Други държави в челото на класацията са Испания, Румъния и Полша.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg