Печалбата на Amazon.com нараства над два пъти, акциите и поскъпват с над 12%

477
Печалбата на Amazon.com нараства над два пъти, акциите и поскъпват с над 12%

Печалбата на интернет компанията Amazon.com е нараснала над два пъти през първото тримесечие на годината в резултат на значителните инвестиции, направени от компанията през последните години.

От компанията отчетоха печалба за тримесечието в размер на 111 млн. долара, или 26 цента на акция, в сравнение с нивото й от 51 млн. долара, или 12 цента на акция година по-рано.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за печалба от 15 цента на акция.

След положителните резултати акциите на компанията регистрираха ръст от 5.55 долара, или 12.4%, до ниво от 50.30 долара за брой на извънборсовия пазар, след като приключиха редовната борсова търговия с повишение от 2 цента до ниво от 44.75 долара за брой.

От компанията инвестираха над 1 млрд. долара през 2005 и 2006 година в технологии и съдържание, като споделиха малко информация на пазара, относно това къде точно са били вложени средствата.

Анализатори коментират, че последните резултати свидетелстват ползотворното инвестиране на средствата, като това може и да е само началото на отплатата им.

За изминалото тримесечие приходите на компанията са нараснали с 32% до 3.02 млрд. долара, което също превиши средните очаквания на инвеститорите за приходи в размер на 2.92 млрд. долара.

Продажбите на компанията в Северна Америка са се повишили с 1.62 млрд. долара, или 30% през тримесечието, а международните са нараснали с 35% до 1.39 млрд. долара.

Световните продажби на книги, CD-та и други медийни продукти са се повишили с 26% през първото тримесечие на годишна база до 1.99 млрд. долара.

За второто тримесечие от Amazon.com очакват приходи между 2.7 и 2.85 млрд. долара, като от там повишиха прогнозата си за настоящата година до приходи между 13.4 и 14 млрд. долара, в сравнение с по-ранните им очаквания за такива между 13 и 13.7 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg