Печалбата на BMW нараства със 78% през изминалото тримесечие

576
Печалбата на BMW нараства със 78% през изминалото тримесечие

Печалбата на най-големия световен производител на луксозни автомобили - немската BMW AG се е повишила със 78% през изминалото трето тримесечие, в резултат на силните продажби на компанията, посочиха изнесени днес резултати.

За тримесечието от ръководството на компанията отчетоха печалба от 803 млн. евро, в сравнение с 452 млн. евро през същото тримесечие на предходната година. Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите за печалба от 605 млн. евро.

Продажбите на BMW са се повишили с 19%, до ниво от 13.78 млрд. евро. Добрите резултати станаха реалност въпреки изразените от много анализатори притеснения, че поскъпването на еврото ще нарани продажбите на компанията.

Еврото се повиши днес до нова рекордна стойност спрямо долара, в резултат на опасенията за по-нататъшно понижение на лихвите в най-голямата световна икономика, което се предопределя от продължаващите проблеми на ипотечните пазари в страната.

Изпълнителният директор на немската компания заяви, че тя ще се фокусира върху по-нататъшното подобряване на рентабилността, както и добавената стойност в дългосрочен аспект.

След силно разочароващи данни от началото на годината през третото тримесечие, компанията е изнесла добри резултати, коментират специалисти.

Въпреки високия резултат обаче, който до голяма степен се е предопределил от еднократни приходи, оперативната печалба на компанията се е повишила едва с 6.5%, до ниво от 765 млн. евро, което се оказа под средните очаквания на анализаторите за печалба от 900 млн. евро.

След изнасянето на резултатите, явно не особено удовлетворени от тях, акциите на компанията регистрираха понижение от 4.5% по време на търговията им на франкфуртската фондова борса, до ниво от 42.76 евро за брой.

До края на годината от компанията очакват да продадат 1.4 млн. автомобила, като плановете на ръководството включват тази цифра да бъде повишена до 1.8 млн. броя до 2012 година.

За деветмесечието печалбата на компанията възлезе на 2.1 млрд. евро, което е понижение с 2%, в сравнение с реализираната през сравнимия период на миналата година печалба в размер на 2.18 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg