Печалбата на CEZ пада с 8.4% за първото тримесечие

568
Печалбата на CEZ пада с 8.4% за първото тримесечие

Най-голямата чешка електрическа компания CEZ AS днес обяви, че печалбата й за първото тримесечие е паднала с 8.4%, след като по-ниските цени на електричеството надделяват над по-голямото енергийно потребление на домакинствата през по-студените от нормалното зимни месеци, информира Bloomberg.

Печалбата на компанията за първите три месеца на годината пада до 17.5 млрд. крони (870 млн. долара) в сравнение с 19.1 млрд. крони, година по-рано. Печалбата е почти в тон с предварителните очаквания на икономистите участвали в проучване на Bloomberg.

Общите приходи на компанията падат с 0.1% до 53.9 млрд. крони, докато предварителните очаквания бяха за приходи в размер на 51.3 млрд. крони. EBITDA печалбата на CEZ се понижава с 9.6% до 27.3 млрд. крони. Компанията предложи изплащането на дивидент в размер на 53 крони на акция, или около 55% миналогодишната нетна печалба .

Акциите на CEZ днес се понижаваха с 14 крони, или 1.5%, до 915 крони към 1 часа българско време. Полският индекс PX пък пада с 2.1% днес. Акциите на CEZ вчера поскъпнаха с 5% след обявяването на плана в подкрепа на европейските държави на стойност 1 трлн. долара.

Компанията, която развива дейност в повече от 10 европейски страни, включително и България, е важен източник на приходи за чешкото правителство, тъй като държавата притежава 69-процентен дял в дружеството. CEZ управлява атомната електроцентрала Темелин, която е най-големият източник на електричество в страната.

Вчера CEZ финализира закупуването на 85% от топлоцентрала на Dalkia в Усти над Лабе. Компанията също така очаква одобрение за включване в електропреносната мрежа в Румъния, за да започне да генерира електричество чрез 70-те си ветротурбини в северната ни съседка.

Нито един от двата проекта обаче няма да започне да й носи резултати преди третото тримесечие на 2010 г., смятат анализатори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg