Печалбата на Google нараства близо три пъти, акциите падат

313

Печалбата на щатския интернет гигант - Google Inc. е регистрирала повишение от близо три пъти през чътвъртото тримесечие на миналата година, в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

От там отчетоха печалба за тримесечието в размер на 1.03 млрд. долара, или 3.29 долара на акция на фона на реализираната печалба от 372.2 млн. долара, или 1.22 долара на акция година по-рано.

Без да се отчитат еднократните приходи, печалбата на компанията е възлязла на 3.18 долара, което превиши средните очаквания на анализаторите за печалба от 2.92 долара на акция.

Въпреки добрият резултат изнесен от компанията, акциите й, които завършиха редовната сесия с повишение от 7.18 долара до ниво от 501.50 долара за брой, загубиха 6.7 долара, или 1.3% по време на извънборсовата си търговия след оповестяването на резултата.

Акциите на компанията са нараснали близо шест пъти от първичното публично предлагане през изминалата година, където те бяха продадени на ниво от 85 долара за брой. Въз основа на цената на акциите на компанията, вчера пазарната капитализация на интернет-търсачката възлиза на значителните близо 150 млрд. долара.

Приходите на компанията през четвъртото тримесечие са нараснали с 67% до ниво от 3.2 млрд. долара, в сравнение с 1.92 млрд. долара година по-рано.

В същото време компанията почти е удвоила броя на персонала си през изминалата година, до 10 674 души.

За цялата изминала година инвестициите й са възлезли на 1.9 млрд. долара, в сравнение с 838 млн. долара година по-рано.

Въпреки значителните разходи и покупката в размер на 1.76 млрд. долара на компанията YouTube Inc., приключена в края на четвъртото тримесечие, тя все още разполага със свободни парични средства в размер на 11.2 млрд. долара.

Като негативен в известна степен сигнал се прие и значитиелното повишение на комисионните, изплащани на хиляди сайтове, с които компанията си сътрудничи. Те са се повишили до 976 млн. долара, или 81% от получените приходи от реклама от търговските партньори на компанията. За сравнение през третото тримесечие процентът им е възлизъл на 79.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg