Печалбата на IBM нараства с 11%, акциите падат

407

Печалбата на щатския технологочин гигант – International Business Machines Corp. (IBM) се е повишила с 11 % през изминалото четвърто тримесечие до 3.54 млрд. долара, или 2.31 долара на акция, посочиха изнесените вчера резултати от компанията.

За сравнение през сравнимото тримесечие на предходната година печалбата на акция възлезе на 1.99 долара.

Без да се отчитат еднократните разходи, печалбата е възлязла на 2.26 долара на акция, което превиши средните очаквания на анализаторите за печалба от 2.19 долара на акция.

Приходите на компанията са се повишили до 26.3 млрд. долара, като и тук резултатът се оказва над средните очаквания на анализаторите за стойност от 25.7 млрд. долара.

До голяма степен повишението на приходите на компанията се е предопределило от валутни разлики, без отчитането на които, приходите биха нараснали едва с 4%.

От компанията са регистрирали ръст от 20% в печалбата си за цялата изминала година до 9.49 млрд. долара, или 6.11 долара на акция и приходи в размер на 91.4 млрд. долара, което е минимално над реализираните през 2005 година приходи в размер на 91.1 млрд. долара.

След резултатите, акциите на IBM регистрираха спад от около 5% по време на извънборсовата си търговия до ниво от 94.24 долара за брой, след като приключиха редовната борсова сесия при ниво от 99.45 долара за брой.

Пазарните участници обясняват спада в акциите на технологичния гигант на фона на добрите резултати със свръхочакванията на инвеститорите.

Компанията се търгува при съотношение цена-прогнозирана за настоящата година печалба от 15, на фона на 17 за Hewlett-Packard Co.

От юли миналата година до момента акциите на компанията са нараснали със значителните 37% ,в резултат на засилените очаквания на инвеститорите за силно представяне от най-голямата в света технологична компания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg