Печалбата на Moody's се понижава с 54% през четвъртото тримесечие

415
Печалбата на Moody's се понижава с 54% през четвъртото тримесечие

Печалбата на втората най-голяма рейтингова агенция в света - Moody's Corp. се е понижила с 54% през изминалото тримесечие, като от ръководството й обявиха, че очакват кризата на ипотечните пазари да доведе до слабо търсене на рейтингови оценки през първото полугодие на 2008-а.

Печалбата за четвъртото тримесечие на изминалата година е възлязла на 127.3 млн. долара, или 49 цента на акция, в сравнение с 278.6 млн. долара, или 97 цента на акция. Приходите на компанията са се понижили с 14%, до ниво от 504.9 млн. долара.

До голяма степен причината за влошаването на резултатите на кредитната агенция е намаленото предлагане на нови облигационни емисии и търсенето на инвестиционни оценки от такива. Компанията добива около 80% от приходите си от изготвянето на кредитни рейтинги.

Резултатът се оказа леко над средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалба на акция в размер на 47 цента.

След резултатите акциите на компанията загубиха 45 цента от стойността си, или 1.3%, до ниво от 33.51 долара за брой. От първи юли насам рейтинговата агенция е загубила около 46% от пазарната си капитализация.

Най-голям акционер в Moody's е фондът на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc., който разполага с 18.6% от капитала на компанията. Само от дела си в компанията инвестиционният фонд е загубил около 1.38 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg