Печалбата на Nokia нараства над два пъти за изминалото тримесечие, акциите й нагоре с 9%

419
Печалбата на Nokia нараства над два пъти за изминалото тримесечие, акциите й нагоре с 9%

Печалбата на най-голямата световна компания за мобилни телефони - финландската Nokia Oyj е нараснала над два пъти през изминалото тримесечие.

От компанията отчетоха печалба за второто тримесечие в размер на 2.83 млрд. евро, или 72 цента на акция, на фона на реализираната година по-рано печалба от 1.14 млрд. евро, или 28 цента на акция.

Без да се отчитат еднократните елементи, печалбата на компанията е възлязла на 32 цента, което превиши средните очаквания на анализаторите за 27 цента на акция.

Приходите на компанията нарастват с 28% до най-високото им в историята на компанията ниво от 12.59 млрд. евро. Резултатът се оказа леко под средните очаквания на анализаторите за продажби в размер на 12.97 млрд. евро.

В същото време пазарният дял на компанията се е увеличил до 38%, благодарение на добрите продажби на модели като N95 и 6300, като компанията е откраднала пазарен дял от най-големия си конкурент - американската Motorola Inc.

За сравнение, през предходното тримесечие компанията разполагаше с 36% от общите продажби на мобилни телефони по света. През второто тримесечие на миналата година пазарния дял възлизаше на едва 34%.

След положителните резултати акциите на Nokia отбелязаха повишение от 1.84 евро, или 8.9% до 22.34 евро за брой по време на търговията им на европейските пазари. Акциите са се покачили с 33% от началото на годината без да считаме днешното увеличение.

Междувременно южно корейската компания Samsung Electronics Co. е увеличила дела си до 14.5%, с което е отнела втората позиция в класацията на най-големите световни производители на мобилни телефони от щатската Motorola, която през второто тримесечие е била с пазарен дял от 13.8%.

През периода април - май средната продажна цена на телефоните на Nokia е била 90 евро, спрямо 89 евро през предходното тримесечие, като резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

От Nokia завишиха очакванията си за ръста на продажбите на мобилни телефони с 10% на годишна база през тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg