Печалбата на Nokia по-малка от очакванията, акциите й падат с 11%

519
Печалбата на Nokia по-малка от очакванията, акциите й падат с 11%

Печалбата на най-големия световен производител на мобилни телефони - Nokia Oyj е регистрирала по-слабо повишение от средните очаквания на анализаторите през първото тримесечие, което инициира най-голямото поевтиняване на акциите й от 2005 година насам.

За първите три месеца на годината печалбата на компанията се е повишила с 25%, до 1.22 млрд. евро, на фона на средните очаквания на анализаторите за печалба в размер на 1.38 млрд. евро.

Приходите от продажби на компанията са се повишили с 28%, до ниво от 12.66 млрд. евро.

Скъпото евро и забавянето на щатските пазари са оказали негативно въздействие върху резултатите на компанията, като се очаква това да продължи през тази година на пазара на мобилни телефони.

Средната продажна цена на мобилни телефони на компанията се понижава, като съмнения се пораждат и относно обема на телефони, които ще бъдат продадени.

Делът на компанията от световните продажби на мобилни телефони се повиши до 40%, благодарение на апарати за под 50 долара.

През първите три месеца на годината обаче, цената на акциите й са се понижили с 24%, или най-много от второто тримесечие на 2004 година.

Притеснения внасят и очакванията за забавяне на ръста на продажбите на скандинавската компания на развиващите се пазари, които до голяма степен бяха сред двигателите за добрите й резултати.

Поевтиняването на долара с 15% спрямо еврото за последната една година намалява също така приходите на компанията в евро.

От ръководството на Nokia потвърдиха очакванията си за ръст на продажбите на мобилни телефони с 10% за тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...