Печалбата на Nokia се повишава с 85% през изминалото тримесечие

460
Печалбата на Nokia се повишава с 85% през изминалото тримесечие

Печалбата на най-големия световен производител на мобилни телефони - Nokia Oyj се е повишила с 85% на годишна база, до 1.56 млрд. евро, или 40 цента на акция, посочиха изнесените данни на компанията за изминалото тримесечие. За сравнение, година по-рано печалбата на акция възлизаше на 21 цента.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалба от 34 цента на акция.

Приходите на компанията са се повишили с 28% през третото тримесечие, до 12.9 млрд. евро, посочиха още публикуваните данни. Тук резултатът се оказа леко под очакванията за приходи в размер на 13.2 млрд. евро.

След положителния резултат акциите на компанията отбелязаха повишение от 7.5% по време на търговията им на европейските борси, до ниво от около 27.15 евро за брой.

От началото на годината акциите на финландската компания са поскъпнали със значителните 65%, което е и най-доброто им представяне от 1999 година насам.

До голяма степен за добрите резултати са съдействали силните продажби на новите серии телефони от по-горния клас, като например на модела за 550 евро - N95.

За тримесечието компанията е продала 112 млн. телефона по света, което е повишение от 11%, в сравнение с предходното тримесечие и 26%, в сравнение със същото на миналата година. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за продажби от 110 млн. телефона за тримесечието.

Средната продажна цена на телефоните на компанията се е понижила с 8.9%, до 82 евро за брой.

От Nokia заявиха, че по техни данни контролират около 39% от световните продажби на телефони, в сравнение с 38% тримесечие по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg