Печалбата на ОМV нараства с 25% през четвъртото тримесечие

330
Печалбата на ОМV нараства с 25% през четвъртото тримесечие

Печалбата на най-голямата петролна компания в Централна Европа - австрийската OMV AG се е повишила с 25% през четвъртото тримесечие на миналата година, в резултат на експанзията на бизнеса на компанията към Турция и повишените продажби след нетипичното за сезона топло време.

От компанията отчетоха печалба в размер на 295 млн. евро, или 99 евроцента на акция, в сравнение с 237 млн. евро, или 79 евроцента през същото тримесечие на предходната година.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за печалба от 232 млн. евро за последното тримесечие на миналата година.

Компанията предприе агресивна инвестиционна политика през изминалата година за разширяване на бизнеса си към Турция и Румъния, където ръстът на продажбите на горива се очаква да расте с по-високи от средните темпове в европейските страни.

Продажбите в бензиностанцията на компанията са се повишили през четвъртото тримесечие с 10% на годишна база.

От ръководството на компанията разкриха плановете си да инвестират 2 млрд. евро годишно в бизнеса си през следващите няколко години, 900 млн. от които ще са насочени към Румъния. Първите резултати от тези инвестиции ще станат осезателни към края на годината, коментираха още от компанията.

За изминалата година от OMV AG възнамеряват да разпределят дивидент на акционерите си в размер на 1.05 евро, в сравнение с 90 евроцента, платени през предходната година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg