Печалбата на втората най-голяма световна банка китайската ICBC се повишава с 31% през 2006 г.

720
Печалбата на втората най-голяма световна банка китайската ICBC се повишава с 31% през 2006 г.

Печалбата на втората най-голяма банка в света по пазарна капитализация - Industrial & Commercial Bank of China Ltd. е регистрирала ръст от 31% през изминалата година, подпомогната от ускорения ръст на най-бързоразвиващата се основна световна икономика, довел до ръст на кредитната активност.

От банката отчетоха чиста печалба в размер на 49.3 млрд. юана (6.4 млрд. долара), или 0.18 юана на акция, в сравнение с регистрираната година по-рано печалба в размер на 37.6 млрд. юана, или 0.15 юана.

Резултатът се оказа леко под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалбата на банката да възлезе на 51.2 млрд. юана.

Банката е дала един от всеки шест долара, предоставени като заеми в страната, като кредитният й портфейл е нараснал с 10% през изминалата година до 3.53 трлн. юана към 31 декември.

В същото време депозитите на банката са се повишили с 11% до 6.35 трлн. юана за 2006 година.

Доходите от лихви са се повишили с 6.5% за годината до 163 млрд. юана, а тези от такси и комисионни са нараснали с 55%.

Маржинът между предоставените кредити и депозити се е понижил до 2.39%, в сравнение с 2.61% през предходната година, посочиха още изнесените от банката резултати.

Акциите на банката регистрираха ръст от 80% след рекордното по размер в света първично публично предлагане в размер на 22 млрд. долара, осъществено през октомври миналата година.

Силното им повишение доведе до това най-голямата китайска банка да измести американската Bank of America Corp. от второто й място, като най-голяма финансова компания в света, дори и на фона на факта, че печалбата на китайската банка е около една трета от тази на щатската.

Така китайската банка отстъпва по пазарна капитализация единствено на най-голямата щатска банка Citigroup Inc., чиято пазарна капитализация възлиза на 250 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg