Печалбата на Wal-Mart нараства с 6.9% през първото тримесечие

485
Печалбата на Wal-Mart нараства с 6.9% през първото тримесечие

Най-голямата верига магазини за търговия на дребно в света отчете увеличение на печалба на годишна база през първото тримесечие и обяви, че прогнозира печалба за второто тримесечие, която може и да не съвпадне с прогнозите на анализаторите поради факта, че потребителите харчат по-малко заради по-високите цени на бензина, предава Bloomberg.

Цената на акциите на Wal-Mart падна с 1.52% до 56.50 долара преди началото на днешната търговия на Нюйоркската фондова борса.

Нетната печалба на компанията нараства с 6.9% до 3.02 млрд. долара, или 76 цента на акция през първото тримесечие на 2008 г., в сравнение с 2.83 млрд. долара, или 68 цента печалба на акция за същия период на миналата година.

CEO-то на компанията Ейч Лий Скот направи отстъпки в цените до 30%, за да увеличи търсенето на лекарства, нетрайни стоки, потребителска електроника от страна на американците със средни доходи, които бяха притиснати от по-високи разходи. Wal-Mart също така предоставя безплатно осребряване на чекове, с които на гражданите се изплащат надвнесени данъци, за да привлече клиенти от конкурентите Target Corp. и Kroger Co.

Приходите на компанията нарастват с 10% до 95.3 млрд. долара през първото тримесечие.

Печалбата за второто тримесечие може би ще варира между 78 и 81 цента на акция. Продажбите в магазините от веригата, които са работили поне от година, могат да нараснат най-много с 2% на годишна база през второто тримесечие.

Акциите на Wal-Mart са се оскъпили с 22% от началото на годината до вчера. Ако темпото бъде запазено през цялата година, това може да е най-доброто представяне на книжата от девет години насам.

Намаленията на цените от страна на Wal-Mart в края на април бяха насочени към данъкоплатците в САЩ, които в момента получават обратно 117 млрд. долара надвнесени данъци. От веригата предлагат безплатно осребряване на чековете и примамват клиентите с отстъпки в цените на редица стоки.

Спорeд изследване между икономисти, проведено от Bloomberg News, връщането на надплатените данъци няма да предпази икономиката от стагнация през второто тримесечие.

Икономиката ще нарасне с 0.1% на годишна база до юни - най-слабият растеж от последната рецесия през 2001 г. досега, прогнозират анализатори.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg