Печалбите на щатските компании се понижават, икономиката може да ги последва

392
Печалбите на щатските компании се понижават, икономиката може да ги последва

Печалбите на щатските компании значително са забавили темпа си на растеж през изминалото трето тримесечие в резултат на високите цени на енергийните суровини, както и на най-лошата от 1991 година насам криза на ипотечните пазари, което кара анализаторите да очакват, че това може да застигне и цялата икономика.

През третото тримесечие печалбите на щатските компании са се понижили с 19.3 млрд. долара на годишна база, по данни на търговското министерство. За сравнение, през второто те се понижиха с 41.2 млрд. долара.

До голяма степен това се е предопределило от огромните по размер загуби на финансовите компании, вследствие на отписването на лоши кредити.

Анализатори прогнозират, че през четвъртото тримесечие на настоящата година тенденцията най-вероятно ще се запази, като сериозно може да повлече след себе си и цялата щатска икономика.

През октомври от щатската компания, компонент на индекса на "сините чипове" - Dow Jones, шокираха пазара като заявиха, че очакват ръстът на щатската икономика през следващата година да е близък до нулата, или дори да станем свидетели на рецесия на най-голямата световна икономика.

Месец след това подобни твърдения направиха и от ръководството на Ford, като там заявиха, че се надяват на положително излизане от ситуацията и очакват, че най-вероятно щатската икономика няма да изпадне в рецесия през следващата година.

Печалбите на компаниите от широкия индекс Standard & Poor's 500 се понижиха с близо 25% на база печалба на акция през третото тримесечие, което бе и най-голямото им тримесечно понижение на годишна база от близо пет години.

Анализатори прогнозират понижението им през четвъртото тримесечие, дори да е по-голямо и да възлезе на 30%.

Очакванията на анализаторите от Bloomberg са за минимален ръст в оперативните печалби на компаниите компоненти на S&P 500 от едва 1.1% през настоящото тримесечие.

Това е значително под прогнозите им, направени преди месец за ръст от 8.8%. За сравнение, през третото тримесечие печалбите отбелязаха спад от 2.5%, или първото им понижение от пет години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg