Перспективите пред глобалната икономика се влошават

986
Перспективите пред глобалната икономика се влошават

Намаляването на растежа в света през 2012 г. и вероятна рецесия в еврозоната накараха МВФ да посъветва правителствата да водят умерена политика в областта на бюджетната дисциплина.

В прогнозите си за световната икономика МВФ намали очакванията си за растеж в света на 3.3% спрямо 4% преди четири месеца. Той ще е значително по-малък от растежа през 2011 г., когато беше 3.8% и ще се дължи най-вече на двете най-населени страни в света Китай (с прогнозиран растеж от 8.2% през 2012 г.) и Индия (7%), съобщават БГНЕС и БНР.

МВФ очаква Европа да затъне още повече в кризата. Двете водещи икономики в еврозоната ще регистрират стагнация с растеж от 0.3% в Германия с от 0.2% във Франция. БВП на Италия и Испания ще намалее съответно с 2.2% и 1.7%. Като цяло БВП на еврозоната ще регистрира спад от 0,5% и е възможно той да бъде дори по-голям, предупреждава фондът.

"Най-непосредственият риск е засилването на порочния кръг между натиска върху финансирането на държавите и това на банките в еврозоната, което ще породи...значително свиване на кредитите и на дейността", обясняват от МВФ. При тази хипотеза "дейността на еврозоната ще намалее с около 4%" спрямо сегашните прогнози, а тази на света като цяло - "с около 2%", отбелязва фондът.

МВФ призова плановете за строго ограничаване на разходите да бъдат прилагани предпазливо. "Прекалено бързото уравновесяване през 2012 г. може да задълбочи рисковете", предупреди фондът. "Всички държави не трябва да уравновесяват бюджетите си по еднакъв начин или по едно и също време, тъй като усилията им може да се унищожат взаимно. Страните със сравнително силна бюджетна и външна позиция не трябва да уравновесяват толкова бюджетите си, колкото страните, които нямат тази солидност или са подложени на натиск от пазарите", допълва МВФ.

По отношение на САЩ, за които запазва прогнозата си за растеж от 1,8% през 2012 г., фондът отбелязва, че "икономическата дейност се забавя спрямо постигнатия ритъм през второто полугодие на 2011 г". Азиатските, африканските и латиноамериканските страни също не са пощадени. "Предвижда се, че растежът в страните с бурно развиваща се икономика, ще се забави заради влошаването на външната среда и намаляването на вътрешното търсене", изтъква МВФ.


 

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...