Песимизмът на Уол Стрийт отново кристализира около Европа

1324
Песимизмът на Уол Стрийт отново кристализира около Европа

Европа отново стана зрънцето, около което кристализира песимизмът на Уол Стрийт. Инвеститорите реагираха положително на новината, че Китай е готов да подкрепи Стария континет, като разшири инвестициите си в деноминирани в обединената валута активи, но са наясно, че никой не може да помогне на Европа, ако тя не си помогне сама.

А битката около предотвратяването на фалита на Гърция отново забуксува. Връх взеха спекулациите, че европейските финансови министри ще се опитат да забавят плащането на поне част от втория спасителен транш за страната, докато не минат предсрочните избори, определени за април.

В същото време, публикувано комюнике от срещата на Федералния резерв постави под съмнение дали щатските регулатори възнамеряват да подкрепят пазарите с допълнителни покупки на активи. Някои от членовете на Монетарния съвет подкрепят идеята, но според други, икономическото състояние на САЩ за момента е задоволително и не оправдава подобен ход.


На този фон, новината, че бизнес доверието на строителите на жилища е достигнало да най-високото си ниво от май 2007 г. насам бе като цяло игнорирана. Вместо това, Уол Стрийт реагира на статистиката за индустриалното производство за януари, където бе отчетен нулев ръст, при средна прогноза на анализатори за експанзия от 0.7 на сто.

Разочароващите данни се отразиха на промишлените предприятия, като United Technologies паднаха с 1.8% до 82.60 дoлара, Caterpillar – с 1.7% до 112.53 долара, General Electric – с 1% до 18.76 долара и 3M – с 0.5% до 87.01 долара. Тези четири позиции бяха отговорни за около една трета от понижението на Dow Jones Industrial Average.

Сред най-слабо представените сектори за деня бе и транспортът, със средно понижение от две на сто. Акциите на CSX поевтиняха с 2.9%, а на Union Pacific – с 3.3% до 109.41 долара.

Бенчмарк индексите натежаха надолу и след като Apple прекъснаха осем дневния си възход, за да отстъпят с 2.3% до 497.67 долара. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук заяви на технологична конференция, че гигантът обмисля как да използва натрупаните средства, а според The Wall Street Journal Apple работят с азиатски доставчици по тестовете на нов таблет с по-малък екран.

Deere паднаха с 5.4% до 84.28 долара, след като производителят на селскостопанска техника надхвърли прогнозите за печалбите и приходите си за първото си фискално тримесечие, но се оплака от спад на продажбите.

Zynga Inc. се сринаха с 18 на сто до 11.80 долара, след като разходите по разработката на нови продукти натежаха на печалбите за четвъртото тримесечие. Това е най-значимото понижение на книжата на производителя на игри за Facebook Inc. след дебюта му на борсата.

Dean Foods Co. бяха фаворитите на S&P 500 със скока си от 10% до 11.99 долара. Най-големият щатски производител на млечни продукти обяви, че изкупните цени на млякото падат.

Abercrombie & Fitch Co. също се похвалиха с впечатляващ напредък – от 8.3% до 48.30 долара. Веригата за младежки облекла предвиди, че оживените продажби извън САЩ ще се отразят положително на печалбите за годината.

Kellogg Co. скочиха с 5.1% до 52.87 долара. Хранителният гигант се съгласи да закупи от Procter & Gamble Co. картофения им чипс Pringles за около 2.7 млрд. долара, след като сделката с Diamond Foods Inc. се провали. С новата придобивка, дружеството ще утрои глобалните си продажби на снаксове.

Comcast Corp. напреднаха с 4.7% до 28.52 долара, след като най-големият доставчик на кабелна телевизия в САЩ изненада приятно анализаторите с печалбите си за четвъртото тримесечие.

Акциите на Research In Motion поскъпнаха с 1.6% до 14.80 долара. В отчет пред борсовия регулатор хедж фондът Greenlight Capital на милиардера Дейвид Айнхорн обяви, че е инвестирал в производителя на BlackBerry.

BioCryst Pharmaceuticals скочиха с 12% до 4.11 долара след като фармацевтичната компания се похвали с позитивни резултати от предклиничните тестове на новия си медикамент за терапия на хепатит С.

В сряда Dow Jones Industrial Average успя да продължи 33 дневния период, в който не е падал с повече от 100 пункта. Бенчмарк индексът обаче бе на ръба да се срине с трицифрена стойност, като отбеляза най-силното си понижение от 28-ми декември насам и загуби 97.33 пункта, или 0.8%, до 12,780.95.

Standard & Poor's 500 не се представи по-добре и падна със 7.27 пункта, или 0.5% до 1,343.23, а технологично ориентираният Nasdaq Composite се прости с 16 пункта, или 0.6%, за да приключи сесията на 2,915.83.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Eduardo
# 0
21:03 | 26 March 2012
Kudos! What a neat way of thkinnig about it.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg