Пет инвестиционни балона

2577
Пет инвестиционни балона

Дори и след множеството сривове през последните години инвеститорите все още имат склонност да се трупат средствата си в прегряващи сектори. Къде са най-големите рискове днес?

Инвеститорите преминаха през пагубните сривове в сектора на недвижимите имоти и на технологичните компании само за едно десетилетие. Човек би си помислил, че биха си взели поука и ще избягват неистовия ентусиазъм, който кара стойността на дадена инвестиционна категория да бъде надута извън всякакви граници. За съжаление обаче ситуацията не е точно такава.

Диедие Сорнет, който изучава инвестиционните балони и е преподавател в Швейцарския федерален технологичен институт, твърди, че ниските лихвени проценти, условията на ниска възвращаемост, при които всички търсят по-безопасни активи, са идеални за нови инвестиционни мании. "Това е фантастично време за балони," казва Сорнет. "В момента балонът не е само един, а са много, според нашите анализи."

От Fortune са решили да проучват няколко категории сред „основните заподозрени" за формирането на балони, както и някои неочаквани такива:

Китайската икономика

Защо има силен интерес към нея?

Продължаващият вече десетилетие икономически бум избави от бедността много от 1.3-те млрд. жители на Китай, което даде тласък на потреблението и строителството. В резултат на това китайският фондов пазар е нараснал с близо 300% в последните 15 години.

Защо ситуацията е притеснителна?

По-голяма част от строителството и потреблението са финансирани със задължения. Миналата година китайските банки са отпуснали два пъти повече заеми в сравнение с 2008 г. Така кредитирането достига 29% от БВП. Цените продължават да растат, въпреки данните, че 65 милиона жилища в страната са незаети.

Заключение: Балон

Пукнатините започват бавно да се образуват. Китайският фондов пазар е надолу през тази година, а през юли производството на страната отчитат най-малкия си ръст от 17 месеца. Китайската централна банка затегна политиката си в опит да ограничи рисковото кредитиране. Някои предвидливи инвеститори вече са мечи настроени спрямо страната.

Щатските държавни ценни книжа

Защо има силен интерес към тях?

Във времена на икономическа несигурност инвеститорите искат сигурност. На щатските държавни ценни книжа може би вече не се гледа като на толкова неуязвими, но те все още вдъхват повече доверие, отколкото гръцките държавни облигации, например.

Защо ситуацията около тях е притеснителна?

Предлагането се предполага, че трябва да свали цените, но това не се случи. Щатските държавни ценни книжа са поскъпнали с 14% през 2010 г., въпреки че правителството е емитирало дълг за 3.3 трлн. долара през последните две години.

Заключение: Не е балон

Щатският дълг все още е под контрол - 40% от БВП. Икономисти предупреждават, че икономическият ръст ще се забави, когато дългът стигне 90% от БВП. От бюджетната служба към Конгрес прогнозират, че за да се достигне това ниво ще са нужни девет години и това ще се случи, ако Вашингтон не направи нищо по въпроса.

Акциите на компании добиващи шистов газ

Защо има силен интерес към тях?

Шистовите газови находища могат да съдържат достатъчно газ, който да задоволи нуждите на САЩ в следващите 45 години. Акциите на компании като Range Resources и Southwestern Energy, които се занимават с тази дейност, са поскъпнали със 72% и 160%, респективно, през последните пет години.

Защо ситуацията около тях е притеснителна?

Цените на газа вече са ниски (4.30 долара за 1 млн. британски топлинни единици), а тези нови източници ще увеличат предлагането и ще окажат допълнителен натиск върху цените.

Заключение: Балон

Опасенията от екологична гледна точка пораждат съпротива срещу добива на шистов газ. Ню Йорк, в който се намира част от огромното находище Марселъс, обмисля временна забрана на сондажните работи. Въпреки това компанията Range, която има право да добива от Марселъс, има P/E съотношение 65 въз основа на печалбата й за 2010 г. Това надхвърля значително P/E съотношението на диверсифицирани газови компании като Chesapeake и Devon, при които то е 7 и 11, респективно. "Всички залагат, че цената на газ ще се вдигне," казва анализаторът от Oppenheimer Фадел Гайт. "Аз обаче не очаквам такова нещо."

Памукът

Защо има силен интерес към него?

Цената на памука почти се е удвоила през последната година. Светът използва повече памук, но произвежда по-малко. През миналата година производството на памук в САЩ пада до най-ниското си ниво от 20 години. Увеличаващото се население принуждава държави като Китай и Индия да заделя повече земя за отглеждането на храни и по-малко за памук.

Защо ситуацията е притеснителна?

Двегодишният ръст в цената на суровината даде на фермерите достатъчно време да увеличат производството, което означава, че скоро на пазара ще има повече памук, а след това ще дойдат и по-ниски цени. Производството на памук в САЩ се очаква да се увеличи с 50% в сравнение с миналата година.

Злато

Заключение: По-малък балон

Защо има силен интерес към него?

Цената на златото нарастваше дори и преди рецесията. Паниката по отношение на световните пазари и на състоянието на щатската и европейската икономика изстреля цената на метала в орбита. Златото е поскъпнало със 150% през последните пет години, като постоянно поставя нови рекорди. В същото време малките инвеститори влязоха сериозно на пазара. Някои смятат, че разходите на правителствата за стимулиране на икономиките ще доведе до голяма инфлация; според тях суровина като златото ще запази цената си повече отколкото други активи.

Защо ситуацията е притеснителна?

Инфлацията не нараства, а пада и е вероятно да бъде ограничена за известно време от слабата икономика.

Заключение: Основен балон

Цената на златото вече започна да пада. Тя се понижи с 6% през юли до 1 160 долара за тройунция наскоро. Някои икономисти предупреждават, че продължителната слабост на икономиката може да доведе до дефлация. Ако това се случи, може да се очаква цената на златото да се срине.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg