Пет начина, по които брекзит ще промени ЕС

8968
Пет начина, по които брекзит ще промени ЕС

© Pixabay.com

Напускането на Европейския съюз, което ще бъде задействано от британския премиер Тереза Мей в сряда, може да промени Великобритания, но също така ще промени ЕС. Reuters обяснява как точно ще стане това.

Бюджетът на ЕС: Къде отиват парите?Бюджетът на съюза съставлява само 2% от публичните средства, които той харчи. Но в източноевропейските държави преведените средства от Брюксел са по-голям дял – около 8% от бюджета на Полша и близо една пета от бюджета на България.


Без Великобритания Брюксел ще има около една шеста по-малко пари, които да предоставя на страните нетни реципиенти, а това ще провокира борба между изтока и запада за 7-годишния бюджетен план след 2021 г.

В краткосрочен план ще има и битка с Великобритания за това какво дължи при напускане. Лондон може да избере да продължи да плаща за достъп до някои ключови бюджети на ЕС, като този за научни изследвания. Но големи разходни пера, като субсидиите за земеделие, могат да бъдат радикално преразгледани.

Баланс на силите: Приятели с разклатени позицииВеликобритания използва 12-процентния си дял от гласовете в ЕС, за да ограничи разходите на Брюксел и да настоява за свободна търговия. Напускането й тревожи малките северни съюзници, като скандинавските държави и Холандия.

По-бедните източноевропейски страни, чието членство беше подкрепено от Великобритания, се тревожат, че Германия и Франция могат да наложат по-строги бариери пред нискоквалифицираната им работна ръка и да засилят федералната власт на ЕС, което бившите комунистически страни не харесват.

Кандидатките за членство, най-вече на Балканите, също губят съюзник срещу богатите западни държави, които са разтревожени от по-голямо разширяване на ЕС.

19-те страни от еврозоната ще изгубят ключово парче от властта си. Те ще продължат да имат превес при гласуване спрямо страните извън еврозоната, но той ще е по-малък.

Великобритания е изгубила 15% от милионерите си заради Брекзит Богатството на домакинствата на Острова е спаднало с 1.5 трилиона долара

Франция става единствената държава с ядрено оръжие в ЕС, която има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, и губи опонент на амбициите си за по-голямо сътрудничество в ЕС в областта на отбраната, извън ръководената от САЩ НАТО. Отбраната вече се върна в дневния ред на Брюксел.

Германия, която не желае да бъде възприемана като доминираща сила в Европа и където след брекзит ще живеят една пета от гражданите на ЕС, не знае как да запази баланса, особено с изпитващата икономически затруднения Франция.

ЕС в света: Затихваща силаЕС губи солиден партньор със САЩ и по-широкия на англоезичен свят. Влиянието на Великобритания, която е историческа икономическа и дипломатическа сила,  върху държави като Китай и Русия или в Близкия изток беше полезно за ЕС.

В Африка, която е източник на нарастващо безпокойство заради мигрантите, бюджетите на Великобритания за хуманитарна помощ и други източници на влияние изиграха ключова роля.

Твърдата линия на Лондон с Москва спечели приятели на Великобритания сред балтийските държави и Холандия, които се опасяват, че по-мек подход от Франция, Италия, а вероятно и от Германия, ще подкопае консенсуса за оказване на натиск върху Русия със санкции заради действията й в Украйна и намаляването на зависимостта от руски газ.

Политическа култура: Да живее брекзит?

Макар че са слабо представени сред служителите в институциите на ЕС, за 44 години членство британските представители се сдобиха с ключова роля на високи позиции, както и в Европейския парламент. Това ще изчезне, след като на британските граждани бъде отрязан достъпът до позиции в ЕС.

Много правителства, особено от малките държави, ценят британския подход към администрацията, който е по-прагматичен и лежерен, в сравнение с по-централизираната, командваща традиция, заложена във френските основи на съюза.

Великобритания ще остави наследство, което вероятно ще оцелее във формата на английски език като работен в Брюксел, въпреки някои надежди в Париж за възстановяване на доминацията на френския.

Игра на оцеляване: Нарушаване на табуто за разпаданеСлед гласуването за брекзит лидерите на ЕС говорят за възобновено единство сред оставащите 27 държави. Допитванията показват, че подкрепата на гражданите за съюза нараства. Но единството ще бъде подложено на болезнен тест при преговорите за брекзит с правителства, които имат съвсем различни приоритети.

Брюксел ще трябва да се справя и с още заплахи за напускане, които ще определят трансграничния процес по вземане на решения в идните години.

Българският бизнес

Всичко по темата Брекзит?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg