Пет проблема, с които Джо Байдън ще трябва да се справи

807
Пет проблема, с които Джо Байдън ще трябва да се справи

© Pixabay

Днес новоизбраният президент Джо Байдън се очаква да положи клетва, след което в следващите 4 години ще управлява най-голямата икономика в света.

Според Forbes обаче той наследява икономически и здравни кризи, каквито в Америка не са виждали от поколения насам.

Милиони американци днес са безработни (като най-висок е делът на жените и афроамериканците), а възстановяването на пазара на труда е по-бавно от очакваното. Част от семействата в САЩ пък посочват, че в последните седмици и месеци не е имало с какво да се изхранват.

През изминалата седмица Байдън предложи план за стимули на стойност 1.9 трлн. долара за рестартиране на най-голямата икономика в света и за ускоряване на реакцията й на COVID-19.


В предложения от Байдън план 415 млрд. долара са насочени за борба с COVID-19, около 1 трлн. долара ще бъдат за директни плащания на домакинствата, а с близо 440 млрд. долара ще бъдат подпомогнати малкият бизнес и общностите, засегнати сериозно от пандемията.

Ето обаче пет проблема, които новият президент на САЩ ще трябва да реши в първите 100 дни на своето управление:

10 милиона

Точно толкова са безработните в момента в САЩ, което означава, че те са намалени с повече от 50% от 22-те милиона, отчетени в началото на пандемията. Нивото на безработицата през декември отчете спад до 6.7% спрямо 14.7 на сто за април 2020 г.

Дори и тези под 7% обаче са двойно повече от исторически ниските нива от 3.5%, отчетени през февруари миналата година.

14 милиона

Точно толкова са американците, които имат проблеми с изплащането на своите наеми. Това са близо 20% от всички наематели в страната, като по-голям процент има при забавените наеми при цветнокожите (28%).

18%

Това е процентът на домакинствата с деца, отговорили, че поне през една седмица от декември не са разполагали с достатъчно храна. 11% от домакинствата без деца също са в тази група от хора.

Процентът на домакинствата с деца, изпитващи „несигурност при изхранването“, беше на ниво от 10.5 на сто през 2019 г.

0.9% на година

Точно с толкова е нараснал БВП на страната средно на година по време на управлението на Доналд Тръмп. Това е доста по-малко от 1.6% при Обама и 3.9 на сто по време на президентството на Бил Клинтън.

0.7%

С толкова намаляха продажбите на дребно през декември в САЩ. По-страшното е, че понижение се отчита за трети пореден месец. 

Българският бизнес

Всичко по темата Избори за президент в САЩ

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg