Пет прогнози на щатското разузнаване за света след 20 г.

2954
Пет прогнози на щатското разузнаване за света след 20 г.

© Pixabay.com

Как ще изглежда светът през 2040 г.?

Мирно съжителство между САЩ и Китай, базирано на взаимни икономически ползи?

Хаотичен и разделен свят, който се опитва да се възстанови от големи природни бедствия, причинени от климатичните промени? Или катастрофална Трета световна война?

Това са само част от въпросите, които американската разузнавателна общност си задава, докато изготвя един от важните и интересни доклади за националната сигурност.

Глобални тенденции


Публикуваният на всеки четири години от 1997 г. насам доклад за глобалните тенденции представлява обширната оценка на разузнавателната общност на геополитическите тенденции. Той има за цел да опише реалистични сценарии, с които политиците ще се сблъскат в следващите 20 години.

Както се казва и в предговора на седмото издание на доклада, целта на разузнавателната общност не е да каже конкретно как ще изглежда светът през 2040 г., а да очертае тенденциите, чиято важност може да нарасне и които настоящата и бъдещите администрации да сметнат за полезни при изготвянето на стратегии за националната сигурност.

Авторите на доклада преглеждат и преоценяват предишните доклади, коригирайки своя подход, докато в същото време внедряват нови данни и анализи. Освен това те търсят вътрешна и външна обратна връзка.

Те също така изчисляват как някои споделени глобални предизвикателства, в това число климатичните промени, болестите, финансовите кризи и технологичните проблеми, потенциално ще се отразят на всички нации.

Важно е обаче да се подчертае какво представлява разузнавателният анализ и какво не.

Добрият анализ има за цел да осигури добро разбиране на даден въпрос и вероятните изходи. В същото време анализът не е кристална топка, която може да вижда в бъдещето и да каже дали Северна Корея ще изстреля ядрена ракета към някой конкретен град, пише Insider.

Най-новият доклад за глобалните тенденции очертава пет потенциални геополитически сценария за 2040 г., които покриват най-различни вероятности – някои от тях са опустошителни, докато други отразяват бъдещата визия на настоящия свят.

Ето ги и тях:

Ренесанс на демокрациите

При този сценарий се наблюдава възраждане на отворените демокрации по света, оглавяван от САЩ и нейните съюзници.

Бързото технологично развитие и нарастващото сътрудничество между публичния и частния сектор спомагат за по-бързия растеж на световната икономика, спасявайки все повече хора от бедността, подобрявайки живота им и правейки ги пълноценни членове на техните общества.

Противоположно, обществата с автократичен контрол, като Китай и Русия, изостават назад, тъй като способността им за иновации не се развива.

Свят без посока

При един много мрачен сценарий светът е без посока и в хаос, а институциите и международните норми са се сгромолясали и само няколко държави продължават да ги спазват.

Водещите страни производителки на петрол, като Саудитска Арабия, ОАЕ и Ангола, са изправени пред икономическа стагнация, която пък предизвиква обществени разделения и политическа нестабилност. Възходът на Китай продължава, докато Западът изостава. В този волатилен свят много глобални предизвикателства остават нерешени.

Съревнователно съжителство

В сценарий, който прилича на днешното време, САЩ и Китай оглавяват света чрез силни търговски взаимоотношения, в които с приоритет е икономическият растеж.

Конкуренцията между великите сили продължава и все още е фокусиране върху геополитическото влияние, стратегическите предимства и технологичното надмощие, докато всяка страна промотира своя модел на управление — либерална демокрация в случая на САЩ срещу комунистически капитализъм в случая на Китай.

Въпреки продължаващото геополитическо напрежение, войната е малко вероятна, а глобалните проблеми, като климатичните промени и недостига на вода, се управляват посредством международно сътрудничество и технологичен напредък.

За първи път в историята: Китай, а не САЩ, е водещ търговски партньор на ЕСИзносът на ЕС за Поднебесната империя нараства с 2.2% през 2020 година, а вносът на китайски стоки в държавите от Общността се увеличава с 5.6 на сто

Разделение

В това мрачно бъдеще геополитическата сцена е разпокъсана на няколко икономически блока и блока за сигурност с различна значимост и сила.

САЩ, Китай, Русия и ЕС продължават да бъдат основните играчи, но към тях се добавят няколко регионални сили, като Южна Африка, Индия, Бразилия и дори Нигерия. Блоковете са си самодостатъчни, с преориентирани вериги на доставките и фокус върху гъвкавостта и сигурността.

Отделни суверенни киберанклави контролират потока от информация, а международната търговия е нарушена. Развиващите се страни са неволни наблюдатели.

Трагедия и мобилизация

Този сценарий предвижда последствията от опустошителен глобален недостиг на храна, причинен от климатичните промени.

Глобална коалиция, оглавявана от ЕС и Китай, си сътрудничи с неправителствени организации и многостранни институции за прилагането на всеобхватни промени за справяне с климатичните промени, изчерпването на природните ресурси и бедността.

Богатите държави помагат на развиващите се страни да се справят с кризата и да преминат към икономика на ниските въглеродни емисии посредством програми за помощ и пренос на технологии.

Шестима истински шпиони разказват за работата сиИ шестимата използват фалшиви имена

Уроци за бъдещето

Въпреки че сценарии, като "Трагедия и мобилизация," "Разделение," и "Свят без посока", очертават едно мрачно бъдеще, те са много реалистични, защото отчитат настоящи или предстоящи външни фактори, като увеличаващо се световно население или изчерпване на природните ресурси, които ще доведат до глобални извънредни ситуации, ако останат нерешени.

Противоположно, "Съревнователното съжителство" на практика е бъдеща версия на настоящия свят, макар и с по-силен Китай. "Ренесанс на демокрациите" е по-добрият изход за САЩ и за Запада, но реализирането му ще изисква инвестиции в институциите и ценностите, които разделят тези общества от автократски държави, като Русия и Китай.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg