Пет възможни сценария след края на изборите във Великобритания

2418
Пет възможни сценария след края на изборите във Великобритания

© Instagram

Парламентарните избори във Великобритания вече са в ход. 

Първите резултати могат да се очакват в 22 часа лондонско време с излизането на екзит половете. Подобни проучвания по принцип са добър индикатор за крайния изход, но те не са абсолютно точни, а крайният резултат няма да е известен преди петък.

Министър-председателят Тереза Мей свика предсрочните избори, за да увеличи парламентарното си мнозинство и да гарантира изпълнение на визията на нейната партия за Брекзит. Поредица от политически грешки обаче нарушиха тези планове, а двете терористични атаки промениха тона и посоката на кампанията. Нейният основен конкурент Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия, пък набра инерция, насочвайки вниманието на обществото към проблеми като неравенство, безплатно обучение и допълнителни милиарди за публични разходи.

На фона на свиващата се разлика между двете партии инвеститорите се приготвят за няколко различни изхода от изборите. Когато свика предсрочните избори мнозинството на Мей в Камарата на общините бе 10 народни представители като нейната партия разполагаше 330 места от 650. Успехът на Мей ще бъде оценяван спрямо тази преднина.

Ето пет възможни сценария, след края на изборите, според Bloomberg:

1. 100+ мнозинство за Консерваторите

Ако целта на изборите бе да осигурят на Мей “непристъпна позиция за следващите пет години,” тогава това би могло да се счита като „мисия изпълнена“ и би запушило устите на критиците на вялата й кампания. Подобен тип мнозинство би изпратило сигнал за стабилност и би оскъпило паунда.

Мей ще може да реализира своята визия за Брекзит, знаейки, че новоизбраните депутати ще бъдат лоялни към нея. Да, тя е споменавала, че иска да избегне “лоша” сделка и че контролът на имиграцията е приоритет. По-голямото мнозинство също така й дава възможност да прави някои отстъпки за неща като средства за получаване на търговски договор след Брекзит и преходен период.

2. 50+ мнозинство за Консервативната партия

Това би бил разочароващ резултат за “екипа на Тереза Мей”, който би я в направил уязвима от оспорване на лидерската й позиция по време на двете деликатни години на сложни преговори по развода с ЕС. От друга страна това е мнозинство, с което може да се работи, така че паундът би могъл да поскъпне, в зависимост от това как трейдърите ще преценят политическите рискове.

Що се отнася до плановете й за Брекзит, той вече ще зависи от милостта на евроскептиците хардлайнери, което ще ограничава възможността й да прави отстъпките, за които ЕС може да настоява по отношение на договора за търговия или преходния период. От ЕС също така може да усетят нейната слабост и да се опитат да я използват срещу нея.

“Всичко под 50 души мнозинство означава, че залогът, който тя направи не е бил оправдан,” според Андрю Ръсел, преподавател по политически науки в Манчестърския университет.

3. По-малко от 10 души мнозинство за Консервативната партия

Ако Великобритания осъмне в петък с премиер, който е в по-лоша позиция, отколкото е бил, отколкото когато е свикал предсрочните избори, дните на Мей на власт изглежда ще са преброени и ще последва разпродажба на британския паунд. Тя ще продължава да има нужда от законодателите, подкрепящи Брекзит, което ще намали шансовете й да смекчи процедурата чрез компромиси с ЕС.

Ако бъде поставена в това положение, при преговорите в Брюксел това може да бъде използвано срещу нея.

“Ще може ли да се възстанови от това? Не. Тя би изглеждала като ранено животно,” казва Стивън Филдинг, преподавател по политически науки в Нотингамския университет. “Хората ще реагират на това, те ще поставят под въпрос лидерската й позиция. Статистически това няма да е загуба, но и няма да е достатъчно за мандат.”

4. Липса на мнозинство

Това отваря вратата за евентуално коалиране на партии с цел осигуряването на достатъчно места, за да бъде заменено Консервативното управление —  “коалицията на хаоса“, която Мей нееднократно призоваваше избирателите да отхвърлят.

За Брекзит това вероятно означава да се забрави за бърз старт на преговорите, тъй като политическата класа в страната ще изпадне в криза като и двете страни ще се опитват да сформират някаква коалиция. “Ще последва срив,” казва Ръсел. “Това ще означава нови избори в рамките на месеци, а цялата стратегия около Брекзит ще бъде разбита на пух и прах.”

Има риск пазарите да бъдат обхванати от несигурност, а различията между партиите да затруднят постигането на споразумение с ЕС. За акциите на британцките компании най-лошият изход би бил да няма категоричен победител и да се сформира така наречения „висящ парламент“.  Това също така би обезценило и местната валута.

5. Мнозинство за Лейбъристката партия

Това би било шок, който може радикално да промени посоката на Брекзит. Корбин е казвал, че приема резултатите от референдума, въпреки че на моменти е избягвал да бъде толкова категоричен.

При подобен резултат в краткосрочен план, преговорите биха могли да бъдат отложени. Държавите от ЕС биха могли също така да бъдат убедени да отложат излизането на Великобритания (в момента то е насрочено за март 2019 г.), за да дадат на Корбин време за изготвяне на план.

След период на несигурност пазарите може в крайна сметка да скочат на фона на възможността да бъде съставено правителство, което иска да запази ползите от единния пазар, което ще гарантира правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания още от първия си ден, и няма да превърне контрола на имиграцията в приоритет както беше при Мей.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg